The Unknown. Sexmannabandet från Ekenäs tänker ta med sig en bris från sommaren till höstens final. Foto: Yle

Finaldags för unga Ekenäsmusiker

På lördag gäller det för Linn & Nikke och The Unknown. Talangerna från Raseborg är med i den direktsända MGP-finalen på Yle Fem.

Melodi Grand Prix 2013 kulminerar då tio unga finalister i åldern 9-15 år får chansen att visa sin talang i direktsänd musik- och sångtävling.
I Västnyland riktas blickarna mot regionens två finalistakter, Linn & Nikke (Linn Thomasson och Niklas Lääkäri) och The Unknown som består av Benjamin Graeffe, Milos Westerlund, Rasmus Sjöholm, Kalle Kontio, Emil Thuesen och Isak Solbakken.
Alla är från Ekenäs.

The Unknowns finallåt Sommarns bris är en längtan efter sommaren medan Linn & Nikke uppträder med Vill du ha världen.
Låtarna finns med på årets MGP-skiva som spelades in under de sista sommarlovsveckorna nu har släppts.


Publiken får rösta

MGP har sedan starten 2007 gett närmare 200 unga en unik erfarenhet; att med sin egenskrivna låt få prova hur det är att spela in en skiva och agera framför publik och kameror.
I januari utlystes årets tävling, i mars ordnades sex workshoppar och i maj hade tio artister tagit sig till finalen med egenskriven musik.
I juni åkte programledare, coachteam samt produktionsteamet med de 21 deltagarna på läger till Lärkulla i Karis.

Ny programledare för i år är Anna-Karin Siegfrids. Hon är bekant för tv-tittarna som programledare för programmet Utmanad. Hon och Jonathan "Jontti" Granbacka kommer att lotsa tittarna i år.

Linnéa Sandsten som vann MGP i fjol kommer uppträda med sin segerlåt Ängeln.
Kvällens andra gästartist är Satin Circus.

Finalen avgörs genom att publiken, som får telefonrösta och en jury delar jämnt på makten.
Årets jury består av artisten Krista Siegfrids, Frida Andersson, solisten Krippe från Satin Circus och låtskrivaren Patric Sarin.