Årets poetry slam i samband med Bokkalaset i Ekenäs kunde knappast ha någon bättre lämpad än Olivia Bergdahl som MC. Foto: Ludvig Duregård

Alla på scenen är lika viktiga för helheten

Olivia Bergdahl, en av Nordens mesta och bästa estradpoeter, tonar gärna ner tävlingselementet i poetry slam.

Då jag ringer sitter Olivia Bergdahl på en spårvagn någonstans i Sverige, ständigt på resande fot som hon är.
Senare bär det av till Raseborg så vi börjar där.

Har du varit i Finland förut, eller rent av i Ekenäs?
– Jag har varit på Åland flera gånger, bland annat på Mariehamns litteraturdagar, men det här blir mitt första besök till fastlandet.

Poetry slam är ett av flera koncept för estradpoesi. Vad är den avgörande skillnaden, när kommer tävlingselementet in i bilden?
– Poetry slam blir bäst när man är inställd på att det blir mer show när man har tävling och att det därför ordnas så. Poeterna får inte sköta mellansnack som vid vanlig estradpoesi. I poetry slam bildas en helhet av publiken, juryn från publiken och alla poeter och konferencieren. Alla blir mer involverade och en del av helheten.

Hon är medveten om att det är lätt för en som vunnit att säga att det inte spelar någon roll vem som vinner. Visst är det fint då det ger en poet synlighet och några extra bokningar, men enligt Bergdahl är det farligt att på allvar tänka att man verkligen kan tävla i poesi, eller andra konstnärliga uttryck för den delen.
– Man kan göra det här bara om man tänker att tävlandet är ett sätt att göra det hela mer till en föreställning. Det blir applåder då någon lyckas, och det blir burop då någon får för låga poäng.


Involverande koncept

En fin aspekt med poetry slam är att juryn plockas ut från publiken och kan bestå av vem som helst. Detta är också ett sätt att göra tävlandet mer slumpartat på ett sätt som är underhållande och som för tankarna bort från en missriktad jakt på poäng.

Poetry slam är ett koncept med givna regler, men bland annat du själv har ju brutit mot dem. Hur heliga är de?
– Jag tycker inte regelverket är så heligt. I våras fick jag för mig att börja tävla i svenska mästerskapet i poetry slam igen. Jag ville se hur det var nu som vuxen. I finalen var jag först ut och då vet man att det är kört så jag valde mellan att göra ingenting särskilt eller en liten kupp. Det blev det senare då jag använde handbollsrekvisita och bjöd upp fyrtio personer upp på scen för att delta i en hejarramsa, för att visa att det skall vara kul. Då blev jag diskvalificerad, men man skall inte vara så himla hysterisk med poäng.

Men om någon gör något liknande i Ekenäs blir det väl din uppgift att diskvalificera personen?
– Ja, men då gör jag det med glädje.

Olivia Bergdahl fungerar som inspiratör vid Bokkalasets poetry slam på kulturhuset Karelia i Ekenäs på fredag kväll klockan 19.30.


Läs hela intervjun i torsdagens VN/eVN.