Många stannade till vid bildserien som projicerades på en husvägg i Hangö. Foto: Magnus Lindberg (Klicka på bilden för att öppna bildspelet.)

Fotofestivalen överträffade förväntningarna

Hangö fotofestival som ordnades för första gången under helgen blev enligt arrangörerna lyckad.

På lördagkväll i samband med helgens fotofestival i Hangö bjöd arrangörerna på ett unikt skådespel.
På den gula stenbyggnaden ovanför Östra hamnen projiceras mellan klockan nio och tolv på kvällen, en rullande bildserie i jätteformat. Showen bestod av sammanlagt trehundra bilder.

Under kvällen var det många som stannade till för att filma och fotografera föreställningen som är ett resultat av Hangöfotografer som gått ut och fotograferat motiv från sin stad.

Efter helgen som bland annat bjöd på föreläsningar, en mässa och ett antal utflykter, verkar arrangörerna vara enhälligt överens om att det nya evenemanget överträffat förväntningarna. Man framhöll även nyttan som näringslivet haft av besökarna under en lågsäsonghelg, bland dem restauranger och hotell.

Linda Österlund som är ny ordförande för Hangö fotoklubb är på söndagseftermiddag lycklig men trött.
‒ Publiktillströmningen till föreläsningarna överträffade våra förväntningar med det dubbla, säger en av initiativtagarna Peter Lindholm.


Fototävling

Under Hangö fotofestival lanserades två fototävlingar. Tävling nummer ett gick ut på att gestalta Hangös levande strandlinje.

Första pris gick till Jennifer Österberg (Karis). Andra pris fick Magnus Lindberg (Raseborg) och tredje pris Kristina Nuuttila (Hangö). Hedersomnämnande utdelades till Anders Blomqvist (Esbo) och Lasse Söderholm (Hangö). Sammanlagt lämnades ett tjugotal bilder in.

Den andra tävlingen där man med hjälp av tre bilder skulle gestalta Hangöförfattaren Irmelin Sandman-Lilius barnbok Rasse Rask flyger igen, lockade inte så många deltagare.

I klassen under 15 år deltog Elsa Parkkonen och Antto Parkkonen. I klassen över 15 år endast Helmi Parkkonen.

Hangö fotofestival planeras bli ett årligen återkommande evenemang i någon form.