Bort med trångsyntheten. Mikko Sipola valde att inte svälja fler spydigheter om att han sjunger på finska utan i stället skapa en diskussion med hopp om att gynna en öppnare inställning. Foto: VN-arkiv

Otacksamhet är Ekenäs lön

– Jag har fått mycket positiv respons för att jag gör en skiva på finska från hela landet, förutom Ekenäs, säger Mikko Sipola som tog tjuren vid hornen med en insändare om språkrasism i sommarstaden.

Då jag ringer upp honom har han hunnit få flera berömmande telefonsamtal och den positiva responsen växer och växer på Facebook där insändaren sprider sig som en löpeld.
Förutom helt finskspråkiga orter räknar han upp Helsingfors, Ingå, Hangö och Åbo som orter han spelat på denna vår och sommar utan några bekymmer. Men som han beskriver i insändaren finns det människor i Ekenäs som kommit fram och frågat vad tusan han håller på med och det har varit tjat och gnat, trots att han alltid sjungit på engelska och en del på finska, men aldrig på svenska.
– Det gäller inte hela Ekenäs utan en folkgrupp i Ekenäs som inte tål att det talas finska, säger tvåspråkiga Sipola.
Han är trött på att man gör skillnad på folk och folk utifrån vilket språk de talar och han ångrar inte en sekund att han valde att göra en skiva på finska.
Med sitt debattinlägg i gårdagens Västra Nyland ville han bidra till att göra samhällsklimatet lite öppnare genom att säga rakt ut vad han tycker och tänker.
– Jag har rest så mycket omkring i Finland och hört folk tala om Ekenäs som ett ställe där man helst inte skall tala allt för mycket finska.

Droppen som fick …
Under en del av sommarsöndagarna på Santa Fe valde han att uppträda utan lön för att i stället kunna bjuda in toppmusiker att spela med. Tacken för denna fina gest uteblev förra söndagen. I stället hojtade en del av publiken fult då han talade både finska och svenska mellan låtarna så att även de inbjudna musikerna skulle förstå.
– Det var droppen. Musikerna i Finland håller världsklass, men man måste då nästan fara till Helsingfors och söka dem, och då talar de ofta finska. För mig spelar det ingen roll, men för andra är det tydligen ett problem.
Stämmer det att du nu bojkottar Ekenäs?
– Nej, jag bojkottar inte Ekenäs, men nu behövs det en liten paus. Jag har varit framme så mycket och nu känns det som att det skall bli skönt att bara få skivan klar och bygga lite, jag håller på att renovera badrummet.

Singeln säljer bra
Första singeln Sirkuskoira som släpptes i juni har sålt bra trots att radiokanalerna nobbat den. I ett skede toppade den till och med officiella singellistan.
Den har sålts i 4 500 exemplar på en månad. Det är mycket för en singel. Allt som allt säljs det nu för tiden endast ungefär 30 000 singelskivor allt som allt i hela landet under ett helt år.
– Det där hade jag inte lyckats med om skivan varit på något annat språk, säger Sipola.
Inom ett par veckor kommer musikvideon och sedan inom några veckor nästa singel och så där är det tänkt att rulla på några månader innan fullängdaren släpps.