Damkören Girls tränar intensivt inför sin stundande körresa till Italien. Monica Henriksson lotsar med van hand. Foto: Camilla Lindberg

Girls tar sikte på Venedig

Jag längtar till Italien, till Italiens sköna land. Ungefär sådan är stämningen när damkören Girls tränar inför sin första körresa. Den går till staden Lido di Jesolo utanför Venedig.

– Lido di Jesolo är som en enda lång sandstrand, säger Tove Virta.

Hon är körmedlem och en av primusmotorerna bakom resan till Italien. Att det blev just Italien beror på att Virta har en faster som bor i trakten och som tidigare stiftat bekantskap med den glada kören Girls.

Flyget lättar den 28 juni, vilket kanske kan verka som en ovanlig tidpunkt eftersom hettan i trakten kring Venedig är mycket intensiv sommartid. Men det finns en orsak.

– Det ordnas nämligen en svensk vecka just när vi är där, säger körledaren Monica Henriksson.


Pippi åker med

Det är första gången som Henriksson åker i väg utomlands med sin kör sedan nystarten. Tidigare har man endast besökt Prag med en liten grupp. Resan till Italien kommer att omfatta ett specifikt körprogram med ett finländskt innehåll där musikskatter från bägge språkgrupperna finns representerade. Repertoaren innehåller även annan nordisk musik. Man kan förmoda att till exempel sången om Pippi Långstrump blir en ny bekantskap för den italienska publiken.

Under veckan kommer kören även att medverka i en katolsk mässa tillsammans med en italiensk kör. Då får Pippi hållas utanför. Programmet är noga reglerat, inte minst det som framförs i kyrkan. Hela programmet har genomgått flera kontroller innan det blivit godkänt. Därtill ger man en konsert på en av stadens piazzor, men då med skild repertoar.

 

Läs mer i dagens VN/eVN.