Förra gången kände jag mig tvungen att göra en skiva, nu vill jag göra en, säger Mikko Sipola. Foto: Johan Kvarnström

Mikko gör skiva på finska

Den ständigt uppträdande Mikko Sipola släpper denna månad första singeln från sitt andra album – hans mest personliga projekt hittills.

Raseborgs rockprofil ger svar på tal till den kvällstidningsrubrik som nyligen undrade vart fjolårets vinnare av Voice of Finland försvunnit.

– Se på min lista med spelningar. Det senaste året har varit mitt bästa konsertmässigt och ekonomiskt någonsin. I början av året då de flesta artister har paus hade jag 25 spelningar på fem veckor.

Vid sidan om alla uppträdanden har han jobbat på nytt material. Första skivan, Making a sound, gjordes i rask takt efter fjolårets seger, gavs ut av storbolaget Universal och sålde över förväntan. Nu är det ett finskspråkigt album och det betydligt mindre bolaget 57 records som gäller.

På gott och ont styr han denna gång upp det mesta själv. Det är arbetsamt, men blir mer genomtänkt och personligt.

– Det är om jag får säga det själv ganska coolt att en finlandssvensk artist gör en skiva på finska. Förhoppningsvis kommer den i slutet av september.

Första singeln Sirkuskoira släpps den 16 juni, men några exemplar delas ut redan denna veckas lördag på Special mobils stora jippo i Horsbäck.

I och med att Sipola denna gång kunnat jobba utan tidspress finner han det nya materialet kvalitetsmässigt snäppet bättre än hans tidigare låtar.

– Jag har kunnat lägga mig in i texten ordentligt och bearbeta min tolkning av den. Jag är faktiskt nöjd och kan stå bakom det här, det är mycket positiva tankar.

 

Läs hela intervjun i dagens VN/eVN.