Oskar Pöysti ska inte ha höjdskräck då han spelar en av Odens söner i Ragnarökaffären. Foto: Johan Kvarnström

Dags för Hangö teaterträff

Chokladätning, olagliga plagiat och Urho Kekkonen. Hangö teaterträff lockar med mångsidigt programutbud.

Under fyra dagar (6-9 juni) kommer sommarstaden Hangö att ännu en gång att översvämmas av starka teatervindar. Hangö teaterträff bjuder i år på sammanlagt 40 programpunkter där cirka 150 skådespelare från Finland, men också skådespelare från andra länder medverkar.

Temat för den tjugoandra festivalen i ordningen är Makt och moral, himmel och helvete. Teaterfestivalen öppnar officiellt på torsdag klockan 16.15 vid "Lejonstranden" invid Frihetsmonumentet.
Genast efteråt följer gratisföreställningen Urho där skådespelaren Alma Pöysti ses i rollen som den mytomspunna presidenten.


Illegal pjäs

Hangö teaterträff bjuder också på flera premiärer. Bland dem Ragnarök på fredag kl. 18 (läs mer i onsdagens VN/eVN) Kärlek på tork - Ofelias sång (läs mer i fredagens tidning).

Till nyheterna hör också CMMN SNS PRJCT som är ett föreställningskoncept, som bygger på centrala teman som handel, smygtittande och ägande inom teatervärlden.

Det omtyckta projektet Jelinek!, som ifjol var ett samarbete mellan Hangö teaterträff och Lust får i år en uppföljning. I år bekantar sig tre regissörer och femton skådespelare med en av Roland Schimmelpfennigs pjäser. Resultatet kan se på lördag klockan 19.


Verkstäder

Programmet innehåller även flera verkstäder. Bland dem finns en rytmworkshop på fredag klockan 10 där deltagarna uppmuntras till sång, dans och rytm från ett nytt, spännande perspektiv.
Samma dag klockan 14 kan man delta i en workshop som tangerar improvisationssång.

På lördag klockan 10 blir det blixtmöten och diskussion om repertoarplanering. På plats finns dramatiker och idéframställare som träffar tolv teaterchefer, producenter och regissörer under en timme. Efteråt följer en diskussion om hur repertoarplanering går till i allmänhet och hur man kunde utveckla konceptet.

– Ännu finns det biljetter kvar till festivalens föreställnngar, men det är bra att boka i god tid och försäkra sig om en plats, säger verksamhetsledaren Jonatan Fogelholm.
Hela programmet med utförlig information om föreställningarna och spelställen hittas på arrangörernas hemsida



Läs mer i dagens VN/eVN.