Oskar Pöysti ska inte ha höjdskräck då han spelar en av Odens söner i Ragnarökaffären. Foto: Johan Kvarnström

Dags för Hangö teaterträff

Chokladätning, olagliga plagiat och Urho Kekkonen. Hangö teaterträff lockar med mångsidigt programutbud.

Under fyra dagar (6-9 juni) kommer sommarstaden Hangö att ännu en gång att översvämmas av starka teatervindar. Hangö teaterträff bjuder i år på sammanlagt 40 programpunkter där cirka 150 skådespelare från Finland, men också skådespelare från andra länder medverkar.

Temat för den tjugoandra festivalen i ordningen är Makt och moral, himmel och helvete. Teaterfestivalen öppnar officiellt på torsdag klockan 16.15 vid "Lejonstranden" invid Frihetsmonumentet.
Genast efteråt följer gratisföreställningen Urho där skådespelaren Alma Pöysti ses i rollen som den mytomspunna presidenten.


Illegal pjäs

Hangö teaterträff bjuder också på flera premiärer. Bland dem Ragnarök på fredag kl. 18 (läs mer i onsdagens VN/eVN) Kärlek på tork - Ofelias sång (läs mer i fredagens tidning).

Till nyheterna hör också CMMN SNS PRJCT som är ett föreställningskoncept, som bygger på centrala teman som handel, smygtittande och ägande inom teatervärlden.

Det omtyckta projektet Jelinek!, som ifjol var ett samarbete mellan Hangö teaterträff och Lust får i år en uppföljning. I år bekantar sig tre regissörer och femton skådespelare med en av Roland Schimmelpfennigs pjäser. Resultatet kan se på lördag klockan 19.


Verkstäder

Programmet innehåller även flera verkstäder. Bland dem finns en rytmworkshop på fredag klockan 10 där deltagarna uppmuntras till sång, dans och rytm från ett nytt, spännande perspektiv.
Samma dag klockan 14 kan man delta i en workshop som tangerar improvisationssång.

På lördag klockan 10 blir det blixtmöten och diskussion om repertoarplanering. På plats finns dramatiker och idéframställare som träffar tolv teaterchefer, producenter och regissörer under en timme. Efteråt följer en diskussion om hur repertoarplanering går till i allmänhet och hur man kunde utveckla konceptet.

– Ännu finns det biljetter kvar till festivalens föreställnngar, men det är bra att boka i god tid och försäkra sig om en plats, säger verksamhetsledaren Jonatan Fogelholm.
Hela programmet med utförlig information om föreställningarna och spelställen hittas på arrangörernas hemsidaLäs mer i dagens VN/eVN.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.