Harlem shake i skogen. The Unknown börjar bli vana framför kameran. Ekenäsbandet består av Emil Thuesen, Benjamin Graeffe, Rasmus Sjöholm, Kalle Kontio, Milos Westerlund och Isak Solbakken.

"Viktigast är att ha roligt"

Melodi Grand Prix-finalisterna från Svenskfinlands olika hörn har samlats på Lärkkulla för att bland annat spela in sin musik i en riktig studio och lattja med "Jontti".

Det är mycket som skall klaffa under tre dagar med fullspäckat program. De musikaliska barnen i åldern 9-14 som får lära känna varandra och jobba med proffs inom musik- och media.

Till skillnad från många andra tävlingar, inklusive de för vuxna, har dessa unga skrivit låtarna själv.

En som uppträtt i MGP-finalen ett år tidigare är Niklas Lääkäri. Nu skall han tillsammans med Linn Thomasson som duon Linn & Nikke tävla med låten Vill du ha världen.
Alla här är sociala, det är bra typer och bra stämning här, säger Lääkäri.

– Det viktigaste är att vi har roligt. Det här skulle gärna få vara en hel vecka, säger Thomasson.
 

"Jontti! Jontti!"

Anna-Karin Siegfrids (bekant från tv-programmet Utmanad) är ny programledare för i år, tillsammans medan Jonathan "Jontti" Granbacka som var med redan i fjol.
På Lärkkulla är han ofrånkomligen poppis nummer ett. Där han går fram ropar barnen glatt på Jontti som förr höll till i barnprogrammet Buu-klubben och numera på Strömsö.

– Jag har egentligen fullt upp med nya jobbet, men det är så sjukt roligt här att det ger mer energi än det tar fastän det är långa dagar. Man kunde värma hela Västnyland med de här barnens energi.


Läs mer i dagens VN/eVN.