Foto: KSF-arkiv/Cata Portin

Svenska Teatern 1,4 miljoner på förlust

Svenska Teaterns förlust på knappt 1,4 miljoner euro i fjol beror dels på renoveringen och dels på en dyr musikalsatsning.

Svenska Teaterns styrelseordförande Sten Palmgren säger till FNB att kostnaderna för musikalen Kristina från Duvemåla var betydligt högre än teatern hade räknat med men att den inte i sig är orsaken till förlusten.

– Förlusten beror inte enbart på musikalproduktionen. För att få igång produktionen i tid så var man tvungen att sätta in en massa extra resurser och det berodde på reparationerna och flyttningen. Så det är ganska komplicerat att räkna ut hur mycket man ska skylla på musikalen och hur mycket på ombyggnaden.
Palmgren säger att liknande stora produktioner i framtiden kräver större försiktighet och att det inte finns rum för liknande förlustår.
Svenska Teatern står nu inför besparingar och många åtgärder har redan vidtagits. Palmgren säger att man helst inte höjer biljettpriserna, men att man måste öka biljettintäkterna genom att locka mera publik. Inga anställda blir av med sina jobb.
– Eventuellt låter man bli att tillsätta några tjänster som blir lediga men målsättningen är att ingen ska behöva sägas upp, säger Palmgren.
Hufvudstadsbladet var först med nyheten på måndagen. Hufvudstadsbladet skrev då att förlusten var 1,5 miljoner euro.