Tomt i salen. Stefan Karlsson och Jonas Sarkanen, alias Fredi & Stefu, uppträdde på Vitsipparock där publiken lös med sin frånvaro. Foto: Johan Kvarnström

Ungdomarna nobbade Vitsipparock

Jag vet inte hur många tonåringar det bor i Raseborg, men jag vet hur många av dessa jag såg på Vitsipparock. Svaret är två.

På väg från parkeringen till Ramsholmen växer musiken. Bandet Cold dogs från Helsingfors är tydligen i full gång.
Väl framme vid festplatsen måste jag stanna helt häpen och ta en bild; för ingen syns till.
– Vissa har kommit och gått, det hinner komma folk ännu, säger Jan Bergman från arrangören Kelmu inne vid mixerbordet optimistiskt.
De som tittar förbi ungdomsfestivalen, dit det är fritt inträde, är främst människor som annars också skulle gå en veckoslutspromenad i solen. Det är vuxna par, med och utan barn.
Följande akt, Fredi & Stefu, blir försenad på grund av lite tekniska bekymmer och stämningen pinas lite till då ljudproblemen fortsätter under konserten i den så gott som tomma byggnaden.
De enda på plats är andra bandmedlemmar, ordningsvakter och ljudtekniker.

För tidigt?
Evenemanget gick av stapeln klockan 14-18. Strax före fyra dyker de första (och sista?) tonåringarna upp. De är Joakim Fast, 19 år, och Mathias Asplund, 17 år.
– Var är alla? undrar Fast.
– Jag trodde åtminstone att några från uncan skulle vara här. Det gnälls att det inte händer något och sen när det händer något så är ingen här.
Vad allas frånvaro beror på begriper han inte. Evenemanget finns på Facebook, det har varit gott om affischer på stan och vädret lämnar inget att önska. Alla kan väl inte vara på Stafettkarnevalen?
En möjlig förklaring är ändå tidpunkten.
– Det första jag tänkte på när jag såg om det här var: varför är det så tidigt? Kanske det beror på det.
Då The Dogshit Boys gör sig redo tackar jag för mig och möter en polispatrull som dyker upp för att kolla att allt går lugnt till.
Och jo, allting gick väldigt lugnt till. Inte en endast vitsippsstjälk bröts.
På väg till bilen hörs mer ljud inifrån centrum än från Ramsholmen. EIF:s fotbollsmatch har nämligen kört i gång.