Publiken i Malmö känner igen Krista Siegfrids i hennes klänning. Foto: Lehtikuva

”Krista? Det är väl hon i brudklänning!”

Eurovisionsyran har lagt sig som ett varmt täcke över Malmö. Staden är ett spektakel av musikevenemang, viftande med flaggor och kameramän som försöker fånga det hela på bild.

Många som har blivit utan biljett till lördagens final passar på att komma och lyssna på genrepen som ordnas under veckan. Kön till genrepet inför tisdagens semifinal ringlar lång.

– Vi brukar titta på Eurovisionen i teve varje år. Nu när den ordnades så nära oss så ville vi visa barnen hur det går till i verkligheten, säger Mette Lindgren, som kommit till Malmö från Köpenhamn med sina döttrar.

Efter två månaders väntan får Andrea och Sofia uppleva musiken live tillsammans med sina svenska vänner Louise och Linn Sandgren.
– Förutom Danmark tror vi på Sveriges bidrag, Bonnie Tyler och norska Margaret Berger, sammanfattar Mette Lindgren familjens åsikter om vem som borde få en finalplats.

Namnet Krista Siegfrids reagerar inte så många på, men genast man sjunger en liten bit av refrängen till Marry Me utbrister besökarna glatt: det är ju hon i brudklänningen! Det är tydligt att Siegfrids under veckan i Malmö satsat på att profilera sig med sitt sångnummer.

– Visst känner jag till den låten, den gillar jag! säger Kate från Ryssland som är i Malmö med sina döttrar Sofia och Daria.


Hejar på systern Birgit

Med den estniska flaggan i handen säger Sigrid Raudsep blygt att Estlands Birgit är hennes syster. Birgit tävlar i semifinalen med låten Et uussaaksalguse (New beginning).

– Lyriken är vacker. Jag är väldigt stolt över henne, nu får vi hoppas på det bästa!

Tillsammans med maken Teet har de varit på Eurovisionen när den ordnades i Estland och Lettland 2002 och 2003.
– Jag har inte hört Finlands bidrag, men vet att hon sjunger iklädd brudklänning, säger Sigrid.

Lana Sudar från Schweiz har lockat med sig sin mamma Tatjana Stanic genom att ge henne en biljett i födelsedagspresent. De har serbisk bakgrund och viftar därför med serbiska flaggor.

– Serbien har bättre chanser än Schweiz, säger Sudar.
– Vi är galna i Eurovisionen, där finns alltid något nytt och nyskapande!