KSF-arkiv

Sångföreningarna måste lämna Gamla studenthuset

De fyra akademiska sångföreningarna som sedan 1870-talet varit verksamma i Gamla studenthuset riktar hård kritik mot universitetets studentkårsstyrelses besked om att det inte längre finns plats för dem i huset, skriver Hbl.

Helsingfors universitets studentkårs styrelseordförande Lauri Koskentausta säger att Gamla studenthusets affärsverksamhet måste utvecklas och att de fyra musikkorporationerna Akademiska Sångföreningen (AS), Akademiska Damkören Lyran, Ylioppilaskunnan Laulajat (YL) och Ylioppilaskunnan Soittajat (YS) därmed inte längre kan erbjudas övningslokaler i huset.

– Styrelsen har fattat ett principbeslut om saken och det slutliga beslutet kommer att tas under våren, innan midsommar, säger Koskentausta.
– Vi diskuterar som bäst med musikföreningarna om vilka andra lokaler de kan erbjudas.

Vilka planer som finns för Gamla studenthuset är oklart, men Koskentausta nämner möjligheten att något annat företag skulle ta över restaurangverksamheten i huset.

Lyrans ordförande Jenni Bergman är upprörd över att ingen representant för föreningarna har fått vara med osh diskutera möjliga lösningar.
– Under ekonomiskt svåra tider försöker man hitta snabba lösningar, men det är kortsiktigt. Styrelsen har inte tagit musikföreningarnas kulturhistoriska värde och långa traditioner i huset i beaktande., säger Bergman.

– Det här kom som en chock. Nu vill vi skapa dialog och föra diskussioner med kårstyrelsen. Beslutet har inte motiverats alls och vi vet inte vad det grundar sig på, säger Bergman.

– Det är ett kabinettbeslut och styrelsen går emot sina egna stadgar.


Läs musikkorporationernas ställningstagande här.