Sofia Haglund och Elin Sundell står bakom projektet Culture Crash där trummisen Otto Metsämäki kommer att leda en musikworkshop tillsammans med artisten Simon Reinikainen. Foto: Johan Kvarnström

Unga får sjunga, måla och trumma

Raseborgs ungdomar har i sommar chansen att testa på nya aktiviteter och låta sig inspireras av framgångsrika kulturutövare från trakten.

Culture Crash är ett tvåspråkigt kulturevenemang och ordnas 5-7 juni i Ekenäs centrum. För ungdomar från Karis ordnas busstransport. Under evenemanget får deltagarna arbeta i en workshop och fördjupa sig i ett ämne ordentligt. Evenemanget avslutas sedan med en fest där alla grupper får visa upp vad de åstadkommit.

Kulturworkshopparna handlar om allt från dans till drama.
- Visionen är att göra det till ett årligt evenemang. Nu sker allt i Ekenäs för att det av praktiska skäl måste vara koncentrerat. Nästa gång kan det kanske vara i Karis om det blir av. Men där hade de ju Kulturkarnevalen i december, säger projektledare Sofia Haglund.

Tidpunkten 5-7 juni är noga genomtänkt.
- Vi ordnar det så att det händer någonting för unga även på sommaren. Då det ordnas i början av sommaren så kan de sen fortsätta på eget initiativ resten av lovet, säger Elin Sundell som tillsammans med Haglund och Ian Granström utgör projektgruppen bakom Culture Crash.

Åldersgräns för deltagande är 13 år uppåt och man riktar sig speciellt till folk i de tidiga tonåren.
- I den åldern är det svårt att få sommarjobb så vi marknadsför evenemanget hårdast till de yngsta. Och fast åldersgränsen är 13 så säger vi inte nej till någon som fyller 13 några månader senare, säger Sundell.

Hur lyckat och stort evenemanget blir är förstås helt beroende av hur många som anmäler sig.
Anmälningar sker till sofia.haglund@raseborg.fi.

Mer om Culture Crash hittar du i dagens tidning!