Anna Lindh och Marco Lehtikangas är stolta och glada över att Danseborg närmar sig med ett så kvalitativt och brett program. Foto: Johan Kvarnström

Hela Svenskfinland bjuds upp till dans

Andra veckoslutet i juni fylls Ekenäs av dansare och det utlovas högklassigt program som riktar sig även till de som aldrig tagit ut svängarna på dansgolvet förut.

Då är det dags för Danseborg, en åtminstone närapå unik satsning i Finland.

– På svenska finns det egentligen inte något liknande alls i landet. Vi satsar och vill att det skall bli ett årligt återkommande evenemang, berättar Ekenäs danskrafts ordförande Marco Lehtikangas.

Han är glad och ivrig, och inte undra på det. En dröm håller på att förverkligas och snart är det dags att njuta av frukterna av ett enormt arbete.

Programmet är mycket kvalitativt, vi har en väldigt hög nivå på instruktörerna, säger Lehtikangas och nämner bland annat mångfaldiga finländska mästaren Markus Hirvonen och Satu Markkanen som är känd instruktör från programmet Dansa med stjärnorna.

Tanken är att ordna en danshelg där all utlärning sker på svenska, där alla olika åldersgrupper beaktas och där det finns både singel- och pardans.
Målgruppen är given: hela Svenskfinland. Ja, egentligen alla som vill gå danskurser på svenska i Finland. Man har bemödat sig om att arrangemangen ska vara smidiga även för barnfamiljer, så att det ordnas dans för vuxna och barn under samma tider, alternativt annat övervakat program för barn medan de vuxnas kurser går av stapeln.

Föreningens junioransvariga, Anna Lindh, understryker att det finns någonting för alla på programmet.
Man kan vara yrkesdansare eller nybörjare, kurserna är indelade i olika nivåer och en modell som vi kallar prova på. Om någon inte tagit ett danssteg så är Danseborg ett bra ställe att börja på. Det behövs bara gott humör, säger Lindh.


Mer om Danseborg hittar du i dagens VN/eVN.