Pia Heikkilä har skrivit en bok om Anna Bondestam, den finlandssvenska arbetarklassens litterära frontfigur. FOTO.SFV

Ny bok blåser liv i Bondestams författarskap

Boken "Anna Bondestam – det röda Svenskfinlands röst" är den första som skrivits om den finlandssvenska arbetarklassens litterära talesman. Boken lanseras på Vasa Bokmässa i helgen.

– Anna Bondestam blev intressantare ju mer jag läste om henne. Jag tycker överhuvudtaget att det är intressant att fundera över hur vi formas till de människor vi blir genom vår sociala miljö, vårt genetiska arv, våra upplevelser och vår familj, säger bokens författare Pia Heikkilä, som under tre års tid forskat och skrivit om Bondestam.

Bondestam stack ut som finlandssvensk författare under mitten av 1900-talet. Hon kom från arbetarklassen, var österbottning, socialdemokrat och kvinna under en tid då de flesta finlandssvenska författarna hade en helt annan social bakgrund.
– De flesta kom från den borgerliga övre medelklassen eller överklassen i södra Finland. Det fanns en hel del kvinnliga författare, men Bondestam var speciell för att hon kom från arbetarklassmiljö och var österbottning, säger Heikkilä.

Bondestams böcker trycktes i stora upplagor och hon belönades med flera priser. Ändå kände hon sig marginaliserad inom den egna kåren.

Boken är den fjärde i Svenska folkskolans vänners (SFV) biografiserie om kända finlandssvenska kulturpersonligheter som gått sin egen väg. Heikkilä tror att boken väcker störst intresse i Österbotten trots att Bondestam bodde i Helsingfors under en stor del av sitt liv.
– Största delen av det hon har skrivit ansluter till Jakobstadstrakten, där hon är mest känd och läst. Under 1940- och 50-talet lästes hon ändå i hela Svenskfinland och i Sverige.

Heikkilä berättar själv om boken på Vasa Bokmässa 20–21 april.