Foto: KSF-arkiv

Festivalsommaren hägrar

Då biljetterna är släppta och artistfältet så gott som klart börjar många kolla in sommarens rockfestivaler. Vilken skall man välja och vad skall man tänka på? Vi har snackat med ett par veteraner i sammanhanget.

I dagens tidning (VN 12.4.2013), och givetvis även i e-tidningen, finns ett rejält festivalpaket där syskonen och festivalveteranerna Julia och Daniel Nyman från Ekenäs berättar minnen, ger tips och förklarar vad som är så härligt med rockfestivaler.
De har varit på festival 20-30 gånger var. De har varit med om rekordregn och lera, sol och damm, kärlek och öl, frihet och musik; fått fina galna minnen och vet var de bästa festerna finns.
När man väl har känt den där känslan så är man fast, det vet Malena ”Mallo” Backman som hängde med Nymans till Roskilde i fjol.
– Livemusik är fantastiskt och att få chansen att se så många olika artister i olika genres på några dagar är helt galet roligt! Jag vågar ändå påstå att stämningen och känslan av att man är i ett tillfälligt, eget samhälle med en massa andra likasinnade är det bästa, säger Mallo.

I år blir det en ny resa till den danska festivalen och till Puntala Rock. Vissa väljer festival enligt vilka artister som bokats, andra enligt hurdan stämning och inramning man är ute efter. Julia fäster större vikt vid det senare.
– Till Roskilde åker jag nästan helt oberoende av line-up, medan jag helst undviker Ruisrock. Det ska nog vara nåt väldigt bra band där för att jag ska åka dit. På Puntala spelar det så små band att jag oftast inte känner till största delen, men det är ändå så bra stämning och jag har många kompisar där, så det är lika mycket en orsak för oss att träffas och en fest för oss att umgås på som en festival där man ser på band.