Författaren Tuulia Aho presenterade sin bok Puutarhan aika. I bakgrunden Pia-Maria Lehtola. Foto: Peter Johansson

Uppskattad premiär för bokfest på finska

– Ju äldre trädgården blir, desto vackrare är den. Det är precis som med människor, sade författaren Tuulia Aho vid den första finskspråkiga bokfesten Kirjakekkerit i Karis.

Ibland förvånar hon sig över hur aspekten att en trädgård skall vara lättskött lyfts fram.
– Alldeles som om man vill skynda sig bort därifrån.


Flera författare

Tuulia Aho var en av de  inbjudna författarna vid denna första finskspråkiga motsvarighet till det i Raseborg redan väletablerade Bokkalaset.
Aho och Mary Kuusisto presenterade var sin trädgårdsbok. Pata Degerman berättade om boken om sig själv, som Tua Ranninen har skrivit. På plats fanns vidare Jusa Peltoniemi, som gav publiken en inblick i sitt diktande, liksom illustratören Laura Salama som berättade om sitt och Kim Björklunds samarbete kring boken om en kulturvandring längs ådalar från Svartå till Fiskars.


Får fortsättning


Två böcker om trädgårdar, som man kan gå på äventyr i, plus en riktig äventyrare. Det fick konferenciern Pia-Maria Lehtola att associera till jakten på det förlorade paradiset.
Paradis eller ej – att publiken gillade det som bjöds i bibliotekets utställningssal och aula var uppenbar.
Vid sidan av författarnas egna bokpresentationer gavs möjligheter att köpa eller byta till sig böcker. För barnen arrangerades eget program, med besök av såväl Rölli som en trollkonstnär.
Också på arrangörshåll var man nöjd med utfallet av evenemanget, som Ralf Friberg ursprungligen kläckte idén till.
Lördagens bokfest skall inte bli någon engångsföreteelse. Genast efter påsk man börjar man planera för Kirjakekkerit i nästa års tappning, lovade  Jorma Saaristo, ordförande för kulturföreningen Raasu som är en av arrangörerna.