Var klämmer skon? Vem har inte varit i en obekväm situation? Danslinjen vid Västra Nylands Folkhögskola behandlar dessa frågor med allvar och humor i sitt nya dansverk Trassliga snören. Foto: Petri Horttana

Att dansa sig ur obekväma skor

Då man får ägna sig åt dans på heltid förskjuts tyngdpunkten från att kunna utföra rörelser vackert till att kunna uttrycka känslor och tankar, säger Frida Lassus och Annika Lapinoja vid VNF:s danslinje som nästa vecka presenterar Trassliga snören.

Årets huvudproduktion för de som studerar danskonst vid folkhögskolan involverar hela gruppen på 20 studerande och har ett givet tema: obekväma skor i symbolisk mening. Det handlar om obekväma – och ofrivilliga? – roller i livet, obekväma skor som man tvingats ha på sig.
– Vi började skriva korta essäer och utgående från texterna har vi gjort danser som är en del av den här produktionen. Vi har utgått från våra texter, vad vi vill uttrycka med dans, säger Lassus från Pargas som dansat sen barnsben.
Även om de danstekniska färdigheterna givetvis poängteras i undervisningen är det främst övriga element som enligt Lassus och Lapinoja skiljer studierna från dans som fritidsaktivitet.
– Det har varit lite ovant för mig som bara dansat ett par år och då fokuserat på det tekniska, men att uttrycka sig är mycket mer än att bara göra vissa rörelser, säger Lapinoja från Kokkola.
Trots att frustrerande situationer och känslan av att vara fel ute är ett övergripande tema i danslinjens produktion berättar dansarna att gränszonen mellan önskan och verklighet skildras med värme, humor och glimten i ögat.

Onsdag den 13 februari är det premiär på Tryckeriteatern i Karis klockan 19.30. Där ges även en föreställning följande dag samma tid och en sista föreställning på fredag den 15 februari klockan 13.