Annatuuli Saine

Tio år med Canela firas med Cabare

Dansgruppen Canela firar tio år med spanska danser, flamenco och ryska zigenardanser – en tvärkonstnärlig helhet med dansare, skådespelare och musiker. – Det är en njutning att fira på det här sättet! Och Cabaret har tagits väldigt bra emot. I restaurangmiljö – som på Fiskars Wärdshus – handlar det om njutning för alla sinnen när också smak och doft tas in, säger Annatuuli Saine som är en av de fyra dansare som för tio år sedan startade Canela.

Nu är två av ursprungsmedlemmarna kvar, Annatuuli Saine och Anna Palmio. Men enkom för den nya föreställningen har man också bett med gästande konstnärer: Skådespelaren Jonna Nyman och musikerna Laura Havu och Aleksi Piipari.
Europa på  30- och 40-talet
Ramberättelsen är förankrad i 1930- och 1940-talets Europa, inklusive Finland, och man går bland annat i Bertolt Brechts fotspår och inkluderar musik av Kurt Weill. Men också sånger av Vysotskij på svenska ingår.
Fiktiva berättelser om kvinnoöden mellan världskrigen, flyktingskap och minoritetsgruppers ställning är teman som behandlas i ett collage av sång, dikt och dans. Övergripande tema är tron på rättvisa.
Korsar genrer
Alla medverkande deltar i alla olika uttryckssätt på scenen.
– Vi låter olika genrer korsa varandra. Skådespelare, musiker och dansare behöver få uttrycka sig också inom varandras områden, säger Annatuuli Saine.
Dansmässigt är det spanska danser, flamenco och ryska zigenardanser som tar fasta på tidsstämningen.
Bygger helheter
Annatuuli Saine, som med sin familj bor i Fiskars där hon samarbetar mycket med övriga konstnärer, är också timlärare i postmodern dans på danslinjen i Västra Nylands folkhögskola. Hon har samarbetat mycket också med Åsa Salvesen kring teaterlinjens produktioner.
Hon delar också Salvesens syn när det gäller att bygga upp föreställningar som är helheter där alla element stöder varandra.
Inom den nutida dansen vill gruppen understryka flamencos betydelse samt förena danskonsten med andra konstformer.
– På det här området har Canela varit banbrytare i Finland.