Pata Degerman och Tua Ranninen har skoj tillsammans när de jobbar. Foto: Camilla Lindberg

Tua Ranninen gör äventyrsbok om Pata

Det finns människor som ser lösningar där andra ser problem. Ett berg som en utmaning och inte ett hinder. Äventyraren Pata Degerman är en sådan människa. Journalisten Tua Ranninen har skrivit en bok om hans äventyr.

Tua Ranninen och äventyraren Pata Degerman håller på att lägga sista handen vid boken Expedition Pata.
Boken bygger på berättelser från expeditioner från bland annat Amazonas djungler, Antarktis islandskap, Mont Blanc och Tongaöarna.
– Jag är bra på att berätta historier, men dålig på att skriva. Jag påbörjade ett bokprojekt med en kompis som rann ut i sanden, säger Pata Degerman.
För att göra en lång historia kort. Journalisten Tua Ranninen kommer till undsättning och under våren 2012 arbetar de intensivt med boken som blir rikt illustrerad bok med Pata Degermans egna fotografier.
– Boken är svår att genrebestämma. Det är inte en biografi eller en idrottsbok. Texterna är i journalistisk stil och stommen utgör berättelserna från de olika expeditionerna, säger Tua Ranninen.
Boken bygger i första hand på samtal och intervjuer, men processen har även tagit Tua Ranninen med på en expedition till Island.