Författarna Mikaela Strömberg, Monika Fagerholm och Erik Wahlström diskuterade sammanslagningen av Schildts och Söderströms med det fusionerade förlagets vd Barbro Teir. Foto: Lehtikuva

För tidigt för analys av fusionen

Ifjol fusionerades Schildts och Söderströms med buller och bång.

Vad har hänt i den finlandssvenska förlags- och författarvärlden efter det? De här frågorna diskuterades i en paneldebatt på Bokmässans första dag i Helsingfors.
Sammanslagningen av de två stora finlandssvenska förlagen i fjol väckte mycket känslor. Det sades att fusionen gjordes för den finlandssvenska författarens och bokens väl. Många författare kände sig emellertid, om inte direkt svikna, så åtminstone besvikna.
Monika Fagerholm var en av dem som framförde den starkaste kritiken mot fusionen.
–Hela hösten gick åt till att känna sig osäker och den omtumlande känslan ligger kvar under ytan, beskriver hon situationen efter beskedet.

Ännu inte dags för debatt

Fagerholm tycker att det ännu är för tidigt att uttala sig om huruvida fusionen har varit lyckad eller inte.
–Den här debatten borde föras om fem år, säger hon.
Hon får medhåll av Erik Wahlström.
–De som kommer ut i höst är böcker som Schildts och Söderströms läst och godkänt för flera år sedan, säger han.
En av de saker som bekymrar Wahlström är vad som kommer att hända med nya finlandssvenska författare som försöker komma in på marknaden.
–Tänk om en blivande Runeberg eller Shakespeare blir refuserad och aldrig kommer ut?

Fåtal storsäljare ny trend?

Monika Fagerholm uttrycker sin oro över att trenden att satsa på bara ett par, tre titlar som ska sälja jättemycket, vilken slagit igenom i Sverige, också ska sprida sig till Finland.

Förlagets vd Barbro Teir påpekar att det finns andra mindre förlag att vända sig till om det enda stora finlandssvenska förlaget skulle missa en pärla. Tanken på att förlagets marknadsföringsavdelning skulle bestämma om vilka böcker som ska ges ut avvisar hon bestämt.
–Det är helt klart: Redaktionen fattar utgivningsbesluten, säger hon.
Mikaela Strömberg anser att dynamiken inom förlaget är det viktigaste.
–För ett år sedan såg man att en aktör föll bort och det blev mindre dynamik, säger hon.
Trots den knaggliga början verkar författarna ha funnit sig i sitt öde. Fagerholm säger att det hemskaste har varit känslan av förtroendekris. Småningom har tilliten mellan förlag och författare emellertid börjat återvända.(FNB–SPT/Jessica Suni) Författarna Mikaela Strömberg, Monika Fagerholm och Erik Wahlström diskuterade sammanslagningen av Schildts och Söderströms med det fusionerade förlagets vd Barbro Teir. Foto: Lehtikuva