David Lagercrantz besökte Bokkalaset i Ekenäs. FOTO: MARINA HOLMBERG

Zlatan-författaren drog fullt hus

Omvärlden tyckte David Lagercrantz hade ett glassjobb då han skrev fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovics biografi. - Men det var inte så jag kände, berättade han i dag på Bokkalaset i Ekenäs på ett fullsatt sportcafé Buster.

 

Boken kom till under nio månader. Månader som var hektiska för författaren, som inte hade mycket hum om fotboll före han skrev boken.
Efter att han hade gjort första intervjun med Zlatan insåg han att han måste "zlatanfieras" för att kunna skriva boken som skulle få titeln Jag är Zlatan Ibrahimovic.
- Jag lyssnade på intervjun i hörlurar då jag gick omkring i Milano och bestämde mig för att det är tre saker jag måste göra: googla fotbollsspel, få in hans språk - ett zlatanskt språk och titta efter dramatiska punkter där det tänder till.
David Lagercrantz kom i gång med skrivandet. I juli 2011 satt han på Härligö i Ingå då han fick sms av Zlatan. Han avbröt semestern, åkte till Milano och träffade stjärnan.
- Han såg på mig med sina zlatan-ögon och sa: Vi ska berätta allt. Du ska skriva med kärlek.
Då började David skriva om hela boken och tog med händelser från Zlatans barndom.
- Jag skrev om mamman som slog honom med träskedar och om pappan som låg redlös i hemmet och om kylskåpet som var fullt med öl.
Innan boken var klar för tryck läste Zlatan den med stor noggrannhet.
- Han var jättenoga, en kärra som jag beskrev som grym ändrades till fet.
Boken kom ut lagom till fars dag i november 2011. Förlaget hade beställt 100 000 exemplar, de såldes slut första dagen, på fyra fem veckor såldes den i en halv miljon exemplar.
Bokkalset i Ekenäs avslutas på söndag med litterär gudstjänst, boklagertömning och berättarbrunch.