Helena Hollmérus, Helena Fagerholm, Anna Idman, Jessica Westerholm, Marica Hedman, Susanna Lindholm, Lotta Lerviks och Heidi Hafrén-Holmberg. Foto: Marit Lundström

Minimusikal och turné med Nonette

De nio sångarna i vokalgruppen Nonette ville göra något utöver en konsert. Så blev det – med hjälp av författaren Monika Fagerholm och skådisen Sixten Lundberg.

– Det är inte en teaterpjäs, och inte en musikal. Vi kallar det minimusikal, säger Lotta Lerviks om produktionen I hennes skinn som har premiär i Ekenäs den 20 november.
Hon är en av de nio sångarna i vokalgruppen Nonette.
– Det är vansinnigt roligt! Underhållning – och de sjunger ju så vackert! – men det finns ett stråk av allvar inunder såsom alltid när något på riktigt är roligt, säger Monika Fagerholm som skrivit manus.
– Det här är Nonettes bravur – de sjunger helt fantastiskt! Men de är bra på att rytmisera texten också. Och vi har ett ganska roligt grepp, huvudrollen görs av alla, säger skådespelaren Sixten Lundberg som dels regisserar och dels medverkar – som den enda mannen i sammanhanget.
– Det blir en hel turné med uppträdanden i Svenskfinland – det är stort! säger Kerstin Karlberg som anlitats som producent.

Stor entusiasm
Det råder inget tvivel om att entusiasmen delas av alla de personer som på något sätt involveras.
Sångarna är saliga över proffsinsatserna av Monika Fagerholm och Sixten Lundberg – och dessa är i sin tur imponerade av sångarna.
– Det känns som en förmån att få vara med och se hur ett manus växer fram och se hur regissören arbetar, säger Helena Hollmérus.
Sångarna har scenvana från förut, men minimusikalen är en annorlunda produktion.
– Spännande, säger Susanna Lindholm.

En man, många kvinnor
De lyfter också fram att mannen i föreställningen som görs av Sixten Lundberg har en viktig balanserande roll.
Starka kvinnor behöver balanseras upp av en grottman – en man som vågar se den feminina sidan också, säger Jessica Westerholm.
Monika Fagerholm framhåller Lundbergs fantastiska förmåga vara komisk men även förmedla djup.

Kvinnoliv
Men innan Lundberg kom in i bilden hade man redan tagit några steg i processen. Den började med ett knippe sånger. Därefter kom ett Dantecitat: ” I mitten av livet befann jag mig i en stor skog”.
– Vi är mitt i livet allihop, säger Lotta Lerviks.
Berättelsen handlar nämligen om en kvinna, Rita, som står mitt i livet.

En kvinna, nio röster
– Hon innehåller bitar av oss alla nio.
Hon kommer också att gestaltas av alla nio. De lånar alla sin röst åt Rita.
– Det känns lite blottande också. Hur mycket tror publiken att det är oss själva vi berättar om? Det är sådant som ligger oss så nära att det berör, säger Anna Idman.
– Det är roligt – men allvar också! Ilska och glädje, romantik och vemod, säger hon.

Igenkännande
Handlingen kretsar kring Rita och Nalle. Allting pågår under en enda kväll. Rita stannar upp, hon blickar tillbaka och ser även framåt.
– Många kan känna igen sig i henne, men också i Nalle, säger Idman.
– Det är en fin text. Den ger tolkningsmöjligheter också åt åskådarna, man kan uppleva den på olika sätt, säger Lundberg.
Det handlar inte om att befästa könsroller enligt tänkandet ”mannen från mars, kvinnan från venus” – snarare tvärtom.
– Det handlar mera om att komma ut ur rollerna, men utan pekpinnar, säger Lundberg.