Solveig von Schoultz-tävlingen avgjord

Första priset i årets tävling går till Karin Erlandsson i Mariehamn. Juryn hade sammanlagt 97 bidrag att ta ställning till.

Årets Solveig von Schoultz-tävling gällde dikter, nästa år gäller tävlingen noveller. Svenska folkskolans vänner instiftade tävlingen år 2004, och tävlingen är öppen för personer som vid tävlingstidens utgång har fyllt 30 år.
I juryn satt författaren Gustaf Widén, kritikern och litteraturforskaren Julia Tidigs och litteraturvetaren och barnbokskritikern Maria Lassén-Seger.
Första pris, 5 000 euro, går till Karin Erlandsson (f. 1978) i Mariehamn, för en suveränt genomförd diktsvit om längtan efter bekräftelse och drömmen om försoning. Kring en älgjägare, som i sitt svajande torn förvandlas till fjärilssamlare, vävs en tät och mångtydig text, där metaforiken kring jägare och jagad ges existentiella undertoner.
Andra pris om 3 000 euro tilldelas Sonja Nyström (f. 1954) i Åbo, för en diktsvit som med små gester förmår skapa stor intensitet och röja ett dramatiskt händelseförlopp kretsande kring längtan, närhet och brist.
Tredje pris tilldelas 2 000 euro tilldelas Kristian Brunell (f. 1975) i Jakobstad. I den hyperkompakta diktsviten "Hav av nebulosor" tas vi med på en hisnande kosmisk färd där metamorfosen är grundmodus och det mest eteriska tar fysisk form.

Hederspris

Två hedersomnämnanden delas ut: det ena tillfaller Lotta Sanhaie (f. 1981) i Helsingfors, för sin gripande prosadikt om att trotsa jantelag, likriktning, och vägra passa in, speglat i en mammas kluvna förtvivlan och tillit till sitt avvikande barn.  Det andra hedersomnämnadet går till Ann-Christine Snickars, (f. 1953) i Åbo. I sina dikter porträtterar hon en åldrande människa, som lever bland minnen i väntan på färden över glömskans flod.