Sof i Oksanens bok lanseras i Tallinn och sedan Hangö

Hangö är arena då Sofi Oksanens kommande bok lanseras på finska och svenska i Finland – en bok som väntas bli lika omvälvande som Utrensning. Också ett seminarium med bland annat Estlandskunniga historiker ingår i programmet.

– Jag är så lycklig över att hon kommer, säger kulturchefen Merja Kukkonen som är att tacka för att den internationellt kända finska författaren Sofi Oksanen besöker Hangö. Det sker den 12 september.

Det första lanseringstillfället som förlaget Like ordnar sker i Tallinn torsdagen den 30 augusti. Där blir det också världspremiär samma kväll på filmen Puhdistus (Utrensning) som baserar sig på Oksanens förra bok.

Också i Hangö kommer filmen att visas samma dag som Oksanen besöker staden och berättar om den nya boken Kun kyyhkyset katosivat.

Tredje i serie

Den nya boken berättar om människors val, om lojalitet och brist på lojalitet, om anpassning och anpassningssvårigheter i ett land vars öde är ockupation. Romanen rör sig på tidsaxeln 1930- till 1960-talet, år av terror och år av fred.

Den är tredje delen i en serie om Estlands närhistoria. De två föregående är Stalins kossor och Utrensning.

Miniseminarium

Filmen Utrensning visas klockan 13 i Kino Olympia. Därefter presenteras den nya boken. Efter en tillställning för medierna blir det ett miniseminarium med diskussion om den nya boken. Sofi Oksanen inleder.

De övriga experterna är professor Seppo Zetterberg, fackboksförfattaren och teknologie doktor Carl-Fredrik Geust, journalisten och fackboksförfattaren Jukka Rislakki samt historikern Pekka Silvast.

– Det är förhandsanmälan till seminariet eftersom vi tror att intresset är stort, konstaterar Kukkonen.

Hon blev bekant med Sofi Oksanen under sin tid som PR-chef på WSOY, förlaget som Oksanen senare vände ryggen.

I Hangö ordnar biblioteket författarbesök en gång per månad, men på bibliotekets födelsedag den 12 september försöker man alltid ordna något extra stort. Biblioteket i Hangö fyller 23 år.

– Vi vill också lyfta fram både lokala och nationellt viktiga författare. Det är ju så ofta att de viktigaste evenemang organiseras vanligen ordnas i huvudstadsregionen. Sofi Oksanen ska turnera med boken i den norra delen av landet, men här i söder är det Hangö som blir platsen för samtalen om boken.