Anja Niskanen och Tommy Fagerlund jobbar hårt i studion och söker musiker till orkestern. Foto: Karin Sandell

Anja Niskanen aktuell med ny skiva

På 80-talet var hon Finlands svar på Carola. Nu gör en mognare Anja Niskanen comeback – på svenska.

– Det är trevligt att få göra musik på mitt eget modersmål, säger Anja Niskanen.

Hennes väg mot toppen började redan 1983 när hon som 15-åring vann en musiktävling för ungdomar i Lahtis, och året därefter tävlingen Kyky med en tolkning av Carola Häggkvists ballad Liv. Bolaget CBS fick upp ögonen för henne och erbjöd henne skivkontrakt. När Anja Niskanen tog hem vinsten i Syksyn sävel (Höstens melodi) 1984 med discolåten Ollaan hiljaa vain av Vesa Torppa och Vexi Salmi blev Esbotjejen känd för den finska publiken över en natt.

Hennes första skiva Anja Niskanen som gavs ut strax därefter sålde guld, det vill säga i över 25 000 exemplar. Den innehöll också hennes andra hit Lauantaina bailataan vaan.

– Jag började på svenska, men den finska sidan nappade bättre, det fanns ingen marknad för musik på svenska i Finland.

Hon gav ut ett par skivor till, fullängdaren Ikkuna (1991) och singeln Sydämeesi pesän rakennan / Ollaan hiljaa vain (1994). Sedan blev det tyst.

– Jag tog en paus, jag har studerat och blivit mamma. Jag är utbildad idrottsinstruktör från Solvalla och har nu fortsatt att studera till ungdoms- och fritidsinstruktör på Axxell i Överby.

Personlig nystart

För knappt ett år sedan träffade hon artisten och producenten Tommy Fagerlund. Han är tidigare Ekenäsbo och jobbar som kryssningsvärd på Viking Line.

– Vi träffades när jag försökte hitta artister till en temakryssning och funderade på om Anja fortfarande sjunger, säger Tommy Fagerlund och berättar om hur nervös han var inför telefonsamtalet.

Och visst sjöng hon fortfarande, men bara i hemmastudion. Tommy Fagerlund blev imponerad över hennes material och de började samarbeta för att nå ut till publiken igen.

Anja Niskanen satsar nu stort på att lansera sin nya skiva Personligt som utkommer i oktober. Singeln med låtarna Tinttis visa och Jag väntar här finns ute redan nu.

– Jag hade lagt ner musikkarriären så jag börjar inte om för ros skull.

För närvarande tillbringar hon mycket tid i studion tillsammans med Tommy Fagerlund. Hon skriver musiken och texterna, han står för trummor och rytmer. Arrangemangen gör de tillsammans.

– Jag skriver mänskliga texter. De handlar bland annat om min relation till mina barn. Man börjar se världen på ett helt annat sätt när man blir mamma. Jag utgår från mig själv och har funderat på vad jag vill säga.

Hon beskriver musiken som pop med inslag av schlager och visor.

På två språk

Tidigare i år gav Anja Niskanen ut den finska singeln Sydämessä soi.

– Mottagandet var bra och vi har gjort en del partyspelningar på finska sidan, men det är ett annat projekt, säger Tommy Fagerlund.

– Det har förekommit lite oförståelse hos den finska publiken att jag också gör musik på svenska. Det är klart att man ska kunna finska i Finland men varför är svenska så dåligt? Jag tycker att det är superfint med två språk, det är en rikedom, säger Anja Niskanen.

Duon har också planer på att lansera hennes musik i Sverige och att lämna in ett bidrag till Eurovisionen.

– Men det finns inga måsten, jag går inte under om det inte lyckas.