Riggert Munsterhjelm har planerat utställningen utgående från Georges von Swetliks tematik. Foto: Emilia Nyberg

Han levde i en annan värld

Georges von Swetlik var en självlärd och skicklig konstnär, men hans konst har varit svår att greppa. Utställningen i Tenala är ett steg på vägen mot att göra hans konst mer lättillgänglig.

På torsdag öppnas Georges von Swetliks 100-årsutställning på Bygdegården i Tenala. Riggert Munsterhjelm är utställningens kurator och den arrangeras i samarbete med Tenala byarådsförening och Tenala ungdomsförening.

– Projektet har kämpat i motvind i många år. Min drivkraft är att hans konst ska visas upp och att han ska få den position i konsthistorien som han förtjänar, säger Riggert Munsterhjelm.

Konstnären Georges von Swetlik föddes 1912 i Sankt Petersburg och dog i Ekenäs 1991. Han kom till Tenala första gången på 50-talet, men redan under kriget befann han sig i Dragsvik.

Hans första genombrott kom 1989 när Ekenäs stad och museum ordnade en utställning med verk från hans ungdom. Året därpå visades hans senare produktion på Hagelstams galleri i Helsingfors. När hans konst ställdes ut i Moskva 2007 kom det andra stora genombrottet. Riggert Munsterhjelm hoppas att 100-årsutställningen ska bli det tredje.

En annan värld, en annan tid

Själv var von Swetlik aldrig intresserad av att ställa ut sin konst. Han tyckte själv att han levde i en annan värld och att hans konst hörde hemma i en annan tid.

– Jag har funderat på vad genombrottet -89 betydde för honom, men han brydde sig inte så mycket.

I Bygdegårdens kafé hänger en målning av Tenala kyrka som är en del i en serie på 20-30 målningar som han gjorde på beställning. På utställningen i festsalen hänger många porträtt, både sådana som gjorts på beställning och sådana han målat som tack till människor som hjälpt honom på olika sätt. Bland dem finns porträtt av paret Elis och Naima Ekman som han var inneboende hos på 50-talet, ett porträtt av Viking Westman från Mörby gård målat 1976 och ett porträtt av hans fru Margareta von Swetlik målat 1951.

– Han levde av att måla porträtt. Han var en äkta hantverkare och levde hela sitt liv på sina händers verk.

Utställningens sammanlagt omkring 100 objekt kommer från västnyländska hem och samlingar. En stor del är också målade i här.

Äggoljetempera

Georges von Swetlik levde fattigt och hade inte råd att resa runt i världen för att komma nära sina inspirationskällor. Han utvecklade sina färdigheter på egen hand och hans äggoljetemperateknik är unik i sitt slag.

Det som kännetecknar hans konst är mängden av olika teman och perioder, vilket också bidrar till att han är svårgripbar. På utställningen har Riggert Munsterhjelm utgått från verkens tematik och delat in dem i grupper utgående från den, samtidigt som de kan ses tillsammans.

– Jag har tänkt mig utställningen som ett kalejdoskop.

Bygdegårdens festsal passar utmärkt för utställningen. Fönstren släpper in alldeles tillräckligt med dagsljus och låter färgerna i målningarna komma till sin rätt.

Utställningen saknade till en början utrymme eftersom det inte fanns någon ledig lokal i Raseborg.

– När vi hörde om det i byarådsföreningen föreslog vi Bygdegården som utställningslokal, säger Kim Holmberg, ordförande i byarådsföreningen.

Snart kom också ungdomsföreningen med som arrangör.

– Det är ett unikt tillfälle och det är roligt att se hur användbart huset är, säger Carola Rosenqvist, vice ordförande i Tenala uf.

Utställningen öppnas på torsdag, då kan man också ta sig en GvS-biskvi till kaffet i Bygdegårdens kafé. 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.