Märta Tikkanen har ett livslångt och snårigt förhållande till ord, såväl skrivna som talade. FOTO: VN-ARKIV/RONJA BOIJE

Ord och jazz när Tikkanen sommarpratar

Författaren och VN-krönikören Märta Tikkanen har fått äran att agera sommarpratare i svenska P1. Hon kommer att tala om sitt förhållande till ord.

– Jag tillfrågades att medverka i P1:s Sommar en gång för länge sedan. Men då tackade jag nej på grund av tidsbrist – till min förläggares fasa, minns Märta Tikkanen.
Den här gången valde hon att svara jakande när förfrågan kom.

Ordens olika former

Tikkanens sommarprat kommer att sändas den 5 augusti, men programmet har redan spelats in.
– Jag talade om mitt förhållande till orden.  Redan som 4-5-åring sade jag att jag ville skriva böcker. Jag har jobbat som både lärare och journalist ett halvt liv, och svenskan man använder då skiljer sig mycket från den skönlitterära.
– Jag pratade också om hur min dotter, som hade ADHD när hon var liten, vände på stavelserna vilket fick mig att se språket på ett helt nytt vis.

Bjuder på jazz

Tikkanens 1,5 timmar långa program bjuder även på rikligt med jazz av bland annat Claes Andersson, Chrisse Schwindt Quintet och John Coltrane.
– När jag sitter och skriver på stugan i Barösund, där jag har skrivit de flesta av mina böcker, vill jag att det ska vara tyst. Men när jag pausar och lutar mig tillbaka, då brukar jag lägga på jazz, säger Tikkanen.
Märta Tikkanen är den enda finlandssvensken som medverkar i årets upplaga av Sommar. Tidigare har också hennes författarkollegor Monika Fagerholm och Tua Forsström sommarpratat i P1.
P1:s Sommar är ett årligt återkommande program där kändisar får tala om allt mellan himmel och jord samt spela sin favoritmusik.