Först erövrade de Åland. Nu ska Janne Grönroos och Pandora få ner Sverige på knä. FOTO: NIKLAS LAURIN

Janne Grönroos sjunger ut i Nyhetsmorgon

Den rappkäftade radioprofilen Janne Grönroos ska medverka i svenska TV 4:s Nyhetsmorgon tillsammans med popdrottningen Pandora på midsommarafton. Vi tog pulsen på den forna Ekenäskillen.

"Känslor var starkare på 90-talet/ Stolt man visa upp Nokia-skalet" rappar Radio X3M:s Janne Grönroos i sommarplågan Drottningen av Åland.
Men frågan är om inte hans hjärta bultar ännu hårdare i dag.
Grönroos ska nämligen, tillsammans med Pandora, medverka i det prestigefyllda rikssvenska morgonprogrammet Nyhetsmorgon. Anledningen är deras discoduett Drottningen av Åland som på bara två veckor har fått närmare 100 000 visningar på Youtube och sänt chockvågor ända till det svenska fastlandet.
– Jag är faktiskt nervös, erkänner Janne Grönroos.
– Herregud, det är liksom tv! Jag är van vid radio och ståuppkomik, men det här är något helt nytt. Hur ska jag vara? Vad ska jag säga? När jag gör Succémorgon i Radio X3M brukar jag vara provokativ, men jag är inte säkert på att svenskarna förstår min sarkasm och ironi. Jag ska ändå försöka vara mig själv, även om det förmodligen inte är en bra idé.
När kan man se dig i rutan?
– På fredag morgon. Midsommarafton. De har talat om klockan 9 svensk tid, men klockslaget är lite flytande. Jag flyger över till Sverige på torsdagen och sedan försöker jag ta första bästa flyg hem till Finland efter programmet.
Vi som hör på X3M känner alla till din livslånga dröm: att vika ut dig i tjejmagasinet Cosmopolitan. Tror du att Nyhetsmorgon kan vara det första steget?
– Heh, efter att ha dansat runt i gulddräkt och Dr Bombay-glasögon i videon till Drottningen av Åland har jag nog inte längre någon chans.
Hur ska du vara klädd i programmet?
– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte har funderat på det. Jag har övervägt att köra med gulddräkten. Men jag borde kanske ringa och fråga Pandora vad hon ska ha på sig.
Du kan vara naken. Så blir du Naken-Janne.
– Fast det finns ju redan en! Att vara Naken-Janne jr. är inte så hejsan ... Nåja, åtminstone ska jag ta på något som inte är trasigt. Så att mamma och pappa blir glada.
Janne Grönroos avslöjar också exklusivt för VN att han kommer att medverka i ytterligare ett svenskt tv-program under sommaren. Vilket får han inte säga, men Grönroos intygar att det varken är Sommarkrysset, Allsång på Skansen eller Solsidan.