Kim Björklunds och Laura Salamas bokprojekt är äntligen klart. Foto: Karin Sandell

En illustrerad kulturvandring

Följ med på upptäcktsfärd längs med åarna i Raseborgs östra delar i den nya boken Från Svartå till Fiskars. Bekanta dig med allt från Karis funkisbyggnader till skulpturerna i slottsparken.

Boken Från Svartå till Fiskars, en kulturvandring längs ådalar är skriven av författaren och historikern Kim Björklund från Karis. Illustratören Laura Salama har avbildat allt från slott och kyrkor till potatiskällare och detaljer ur vardagslivet på orterna. Orterna i fråga är Svartå, Backgränd, Karis, Billnäs, Åminnefors, Pojo, Fiskars och Antskog.

Nya ögon

Projektet fick sin början redan 2008. Kim Björklund hade nyss flyttat tillbaka till sin hemort Karis. Laura Salama, som flyttat till Raseborg för drygt tio år sedan, hade sedan tidigare en idé om att dokumentera lokalhistorien genom fotografier och tog kontakt med Kim Björklund när hon fick höra om hans projekt. Snart beslöt de sig för att det skulle bli illustrationer av olika byggnader och landskap i stället för fotografier.
– Då man är nyinflyttad ser man på sin omgivning med fräscha ögon. Efter ett tag får ett annat värde och då lägger man kanske inte märke till detaljerna längre, säger Kim Björklund.
När det gäller illustrationerna handlar det inte bara om att välja en viss byggnad utan också bildvinkel.
– Bildvinklarna är noga utvalda, man kan säga att illustrationerna är gjorda med Kims ögon och mina händer, säger Laura Salama.

Tidlös känsla

Illustrationerna i tusch ger boken en tidlös prägel.
– Jag har lärt mig att lägga märke till detaljer, säger Laura Salama och visar en illustration av ett fönster där fönsterhaken är central för helheten.
Illustrationerna tar fasta på vissa detaljer medan resten av det omgivande tonas ut eller bara anas. Bilderna är målade direkt med tusch utan förhandsskisser. Enligt Laura Salama blir känslan i bilderna bäst på det viset. Och visst finns det känsla i hennes illustrationer. Jag tror att många läsare kommer att upptäcka nya pärlor i sin närmiljö när de fått en liten fingervisning om vad som faktiskt finns att se.
Boken är skriven på både svenska och finska. Översättningen till finska är gjord av Solveig Eriksson.
Formgivningen har gjorts av Annette Ström, verksamhetsledare på Västnyländska kultursamfundet. Formatet är tilltalande, stilrent och elegant. Det är ingen tung lunta utan snarare en presentbok, eller en bok man låter ligga framme för att bläddra i då och då.
Texterna är korta och syftet är inte att boken ska vara någon omfattande historik utan snarare ge inblickar i traktens kulturhistoria.