Sibbo Spelmanslag underhöll torgbesökare i Bromarv. Foto: Annika Wasström

Spelmän intog byar och torg

Torgbesökarna fick handla till musik i Raseborg i helgen. Olika spelmanslag uppträdde i Ekenäs, Karis, Tenala, Bromarv, Fiskars och i Prästkulla på lördagen.

Bygdespelen var en del av spelmansstämman och försmak inför den dans som hölls i Tenala på lördagskvällen. Över hundra spelmän är i Tenala denna helg. Finlands svenska spelmansförbund håller nämligen spelmansstämma där.

Tenala är också orten där det årliga evenemanget började år 1972.  Kjell Lundsten är ordförande i Tenala Spelmanslag och för honom är spelmansstämman både jobb och trevliga sommarminnen.
– Det är trevligt att bjuda tillbaka spelmanslag som arrangerat stämmor på andra orter runt om i Svenskfinland.
Lundsten stod på lördag morgon på torget i Bromarv, där spelmanslagen från Sibbo och Lappfjärd uppträdde.

Hör till sommaren

De flesta torgbesökarna stannade upp en stund och lyssnade på spelmansmusiken, men trots dansvänlig musik nöjde sig alla med att lyssna. En av dem var Barbro Lindholm.
– Jag brukar handla lite tidigare, men nu stannade jag kvar för att vänta på spelmännen. Vädret är vackert och spelmansmusik hör sommaren till, tycker Lindholm.
Denna söndag har spelmansstämmann en friluftsgudstjänst och ett festtåg genom kyrkbyn i Tenala. På eftermiddagen kulminerar spelmansstämman i ett så kallat allspel, där spelmän från olika lag spelar tillsammans.