• Första sidan
  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Ta kontakt
  • Familj
  • Skriv insändare
  • Tipsa oss!
  • Kortet.fi
  • Mainosta
  • Jobba på VN
Hem
  • Nyheter
  • Blåljus
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Opinion
  • Livsstil
  • Bloggar
  • Frida
  • Studio HBL
  • Nyheter
  • Blåljus
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Opinion
  • Livsstil
  • Bloggar
  • Frida
  • Studio HBL
    Nyheter
    Fler val
    Affärer
    Afrika
    Alkohol och narkotika
    Antarktis
    Arbete
    Arbetslöshet
    Arktis
    Asien
    Banker
    Barn
    Båtliv
    Befolkningen
    Börsen
    Bostäder
    Brandkår
    Brott & Olyckor
    Buss
    Byggverksamhet
    Centern
    Dagvård
    Danmark
    De gröna
    Ekonomi
    Energi
    Estland
    EU
    Europa
    Europeiska centralbanken
    Export
    Familj
    Färja
    Finansiellt
    Finland
    Finlandssvenskar
    Fiske
    Flygtrafik
    Fonder och stiftelser
    Förenta Nationerna
    Företag
    Försvaret
    Frankrike
    Fredsbevarande
    Globalisering
    Grundskolor
    Gymnasier
    Hälsa
    Handel
    Helsingfors
    Historia
    Högskolor
    Immigration
    Industri
    Informationsteknologi
    Island
    Jakt
    Jämlikhet
    Järnväg
    Kärnkraft
    KD
    Kina
    Kommunalt
    Konflikter
    Krig
    Kultur
    Kuriosa
    Lag och ordning
    Lån och räntor
    Landsbygden
    Lantbruk
    Livsmedel
    Löner och förmåner
    Massmedier
    Metro
    Miljö
    Minoriteter
    Missbruk
    Nato
    Natur
    Naturtillgångar
    Nordamerika
    Norden
    Norge
    Oceanien
    Pendlare
    Pensioner
    Polis
    Politik
    Priser
    Privatekonomi
    Räddningsväsendet
    Religion
    Restauranger
    Rymden
    Ryssland
    Samlingspartiet
    Sannfinländarna
    SDP
    Seniorer
    Sexualitet
    SFP
    Sjöbevakningen
    Sjöfart
    Sjukvård
    Skärgården
    Skatter
    Skogsbruk
    Skolor
    Sociala medier
    Språk
    Städer
    Storbritannien
    Strejker
    Svenskfinland
    Sverige
    Sydamerika
    Taxi
    Teknologi
    Terrorism
    Trafik och vägar
    Turism
    Tyskland
    Ungdom
    Uppfinningar
    USA
    Utbildning
    Utnämningar
    Väder
    Val
    Vänsterförbundet
    Världen
    Världshaven
    Varumärken
    Vetenskap
    Vindkraft
    Yrkesutbildning

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Mångsysslare. Det handlar inte bara om att odla för Merja Nieminen, utan också att bearbeta jorden, bygga västhus och reparera gammalt. Foto: Lina Enlund
    Bild
    /

    Svart jord är som en människa utan kläder

    Anneka Pitkänen
    Publicerad: 14.09.2014 08.01

    Ämnesord

    • Raseborg
    • Ekenäs
    • Reportage
    • Långö
    • Långö torp

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    För fyra år sedan fick det lilla torpet på Långö nya ägare. Då var förfallet långt gånget. Det var bara de urgamla äppelträden som kom ihåg att det gamla hemmanet var livsdugligt. Nu har de fått bevittna hur torpmiljön lever upp.

    Omkring 70 olika växter odlas i dag i Långötorps trädgård, många av dem är exotiska och mindre kända men alla är enastående delikata.

    Kungstanken bakom odlandet är uttryckligen att allt från minipurjo och bladkål till de små orangefärgade tomaterna i växthuset ska smaka utsökt och därför vara begärliga för kunderna. Det är Merja Nieminen som tillsammans med sin livskamrat har nischat odlingen.

    – Vi säljer örter och grönsaker direkt till välrenommerade restauranger i Helsingfors, till exempel Ask och Olo. Det mesta som vi odlar är sådant, som inte finns att få någon annanstans. Dessutom ska alla produkter ge en sällsam smakupplevelse, förklarar Merja Nieminen.

    Förutom till restauranger levereras grönsaker också i boxar direkt till konsumenter i Ekenäs, Hangö och Helsingfors. Det sker två gånger i veckan till huvudstaden och en gång i veckan till Ekenäs och Hangö.

    I boxen finns olika grönsaker från gång till gång, och med finns alltid också några knippen örter och blommor, som kan användas i matlagningen.

    – Samtidigt med leveransen får mottagarna mejl från Långötorp, där jag berättar om innehållet i lådan och förklarar hur man kan använda det. Annars skulle folk ju inte begripa vad de kan göra med mindre vanliga grönsaker och rotfrukter, för att inte tala om främmande örter. Till sist blir det några ord om vad vi håller på med här på torpet.

    En ny bekantskap är Seaweed on Land, också kallad okahijiki, som är en mycket använd ört i det japanska köket. Bladen påminner till utseendet en aning om barr, de är ljusare gröna och litet tjockare.

    – Utseendet på anrättningar är jätteviktigt. En delikat sallad ska också vara en njutning för ögat. Den här örten gör maträtten till en liten överraskning, säger Merja Nieminen.

    Potatis från Storbritannien

    I år har hon två hjärtebarn, potatis och tomat. En resa till New York förändrade hennes syn på potatis.

    – Där serverades så läcker potatis att man ville föräta sig på den och jag började fundera att det någonstans i världen måste odlas av just den sorten.

    Det ledde till import av tre olika potatissorter från Storbritannien. För säkerhets skull kontaktades livsmedelsverket Evira för en koll att inga bestämmelser om import, odling och försäljning skulle sätta stopp för det hela. Rödskaliga Arran Victory är nu en av nykomlingarna på Långö, som särskilt som ugnsbakad kommer till sin rätt.

    Årets andra satsning är på olika sorters tomater, som växer i långa rader i växthuset. De orangefärgade plommontomaterna smakar gudomligt av sol och sommar.

    – Egentligen är det vansinnigt att odla tomater. De ska ha en temperatur på minst 21 grader på dagen och 18 på natten, så våra breddgrader är inte särskilt lämpade för dem, säger Merja Nieminen.

    Tomaterna, liksom allt annat som odlas, drivs upp av frön importerade från utlandet. I Finland är utbudet av frön från ekologiskt odlade arter begränsat.

    Egenhändigt byggt

    Växthuset uppförde Merja Nieminen nästan helt och hållet ensam i fjol. Det har en stomme av träbågar, som förenas av tvärgående ribbor – en konstruktion som också används för förvaring av båtar.

    – Ibland måste man bevisa för sig själv att man går i land med något nytt. Det här var min utmaning i fjol somras och jag är stolt över vad jag fick till stånd. Det behövdes bara litet hjälp med att resa bågarna, det andra fixade jag enligt principen försök och misstag.

    I trädgårdsskötseln är ett speciellt redskap till stor nytta. Det är en uppfinning som går tillbaka till 1700-talet och den kallas på engelska för broadfork. Som namnet säger ser den ut som en bred gaffel med skaft.

    Bänkarna på Långötorp är beständiga och de grävs inte upp årligen. Men eftersom mullen packas och blir hård måste den luckras upp. Då sticks broadforken ner i marken, man bänder litet på den så att mullen luftas. Nyttan är att de olika lagren inte blandas och att mullen bevarar sin struktur.

    När skörden har tagits upp i höst är det meningen att så litet höstråg i bänkarna.

    – Svart jord är som en människa utan kläder. Marken behöver skydd så att mikroorganismerna under ytan kan fungera, säger Merja Nieminen.

    Staket håller hjortarna borta

    Odlingarna på Långö breder i dag ut sig över 2 000 kvadratmeter, ingärdat med högt staket för att hålla hjortarna borta. Målet är att så småningom utöka till 6 000.

    – Den storleken borde två personer vara kapabla att sköta och också få sin utkomst ifrån.

    I år inleddes odlingssäsongen den 5 mars, då de första fröerna såddes i växthuset. Första leveransen gjordes 1 maj och sedan dess har trädgårdsprodukter varje vecka förts i väg. I oktober väntas skördetiden gå mot sitt slut.

    Den gamla jordkällaren på Långö har kommit väl till pass, numera utrustad med ett kylaggregat. I den förvaras varorna, som är på väg till mottagarna, kortare tider.

    – Det betyder att vi inte behöver plocka in allt samma dag som leveransen är, utan kan dagen innan börja med det. I den svala källaren går det ingen nöd på produkterna.

    Mycket att rusta upp

    Alla byggnader på Långö var i tämligen uselt skick 2010, då Raseborgs stad sålde torpet. Arbetet att röja upp och sätta i skick har pågått sedan dess, i dagarna blev den gamla förrådsboden färdig. Förr användes den för att förvara matvaror i, men vilket ändamål den kommer att ha är ännu öppet.

    – På de här breda golvplankorna skulle det säkert vara skönt att sova. Kanske den blir en liten gäststuga, vi får se.

    Bastun med bastukammare, som går i gammal finsk stil, är helt nybyggd. Merja Nieminen, som har arkitektstudier i bagaget, bekantade sig med Hvitträsk, Halosenniemi och Gallen-Kallelas ateljéhem Tarvaspää för att få impulser till byggnaden.

    Den är uppförd enligt gammalt mönster och gamla byggnadsmetoder. Det är bara terrassen, som har en nutida utformning. Taket är gjort av tjärade bräder, som ligger på ett lager björknäver.

    – Vi använder bastukammaren som sovplats och ville ha ett tyst tak. Det kravet fyller det här taket och man sover ostört i smattrande regn och vinande blåst.

    Hobbyn blev näringsfång

    När Långö köptes var tanken att torpet bara skulle tillfredsställa ägarnas odlingsiver. De hade redan länge experimenterat med växter på en odlingslott i Vik i Helsingfors. När trädgårdslandet växte och odlingarna bredde ut sig så att de själva inte hade användning för allt, tog hobbyn en ny vändning.

    – Jag ringde en bekant cateringsföretagare, Anna Sörensson, som lovade köpa allt vi hade. Sedan kom restauranger in i bilden. På den vägen är vi, säger Merja Nieminen.

    Bakgrund
    Långö torp
    • Den sista privata ägaren till torpet på Långö var Einar Ingberg, som levde där till sin död 1983. Han var barnlös och efter hans bortgång kom fastigheten att tillfalla Ekenäs stad.

    • Staden lät torpet bli ett rekreationsområde och ett utflyktsmål för stadsborna. Användningen var ganska blygsam, stället var inte så lättillgängligt.

    • Långö blev ett av objekten på staden Raseborgs försäljningslista. Stadsstyrelsen fattade beslutet att sälja Långö till Merja Nieminen i mars 2010.

    Nyhetspulsen

    2.2.2016 19.52 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Arbete var i fokus då Svenska riksdagsgruppen besökte flyktingförläggningen i Evitskog.
    2.2.2016 21.29 2.2.2016
    84 mål när Hicken förlorade
    » Hangölaget HC HIK och Dicken Akademi bjöd på en minst sagt udda division 1-match i handboll. Gästand...
    2.2.2016 18.42 2.2.2016
    Livehandboll: BK-46–Dicken
    » BK-46 får besök av serieledande Dicken. Matchen direktsänds här med start klockan 19.
    2.2.2016 13.28 2.2.2016
    Hangö stad låter bolag sköta indrivning
    » Hangö stad börjar samarbeta med OK Indrivning. Utlokaliseringen ska frigöra resurser och göra indriv...
    2.2.2016 21.36 2.2.2016
    Fagerström på väg till Tyskland
    » Karisklubben BK:s superlöfte Tobias Fagerström kan vara på väg att ta ett av de största stegen en vä...
    2.2.2016 09.26 2.2.2016
    Raseborg tjänar miljoner på nationalparken
    » Nationalparkerna i Finland drar in miljoner till närområdena. Ekenäs skärgårds nationalpark drog för...
    2.2.2016 16.06 2.2.2016
    Ingå planerar för Finland 100
    » Nu är det dags att tänka på sommarens evenemang och på firandet av Finlands 100-års dag.
    2.2.2016 08.35 2.2.2016
    Olagligt förbjuda mobilen?
    » Lågstadieeleverna i Sjundeå får inte använda mobiltelefonen på rasterna. Nu föreslås en ändring efte...
    2.2.2016 08.38 2.2.2016
    Kommuner vill inte ha mobilstrategi
    » I de flesta kommuner i trakten finns inga gemensamma regelverk kring elevers användning av mobiltele...
    1.2.2016 19.19 1.2.2016
    Ministeriet backar om tågtrafiken
    » Kommunikationsministeriet har ångrat sitt beslut om att sluta köpa tågtrafik av VR.

    Ekenäs torg

    17.1.2016 10.57 17.1.2016
    På sista tåget från kejsardömet
    HISTORIA
    premium Eric Lindén, 19, åkte sommaren 1917 i väg på en expedition till Sibirien för att leta guld. Länge hade han tystnadsplikt om resan, som var en affärshemlighet.
    Sylvia Bjon
    13.1.2016 08.22 13.1.2016
    Smycken designas med app
    Nyheter
    premium En guldsmed i Fiskars har valt att kombinera det traditionella hantverket med den senaste tekniken. Han tillverkar smycken som du och jag har designat på våra telefoner.
    Kristoffer Nöjd
    31.12.2015 10.00 31.12.2015
    Bybor av det prisade slaget
    Lokalt
    » Det är gott att leva i Svartå och Pojo. Det tycker årets bybor som andas optimism trots vissa orosmoln vid horisonten.
    Agneta Sjöblom
    3.1.2016 15.58 3.1.2016
    Med Magnus mot sälen
    Lokalt
    premium Trålarhamnen som en gång var fylld av fiskefartyg gapar tom. Den EU-finansierade fiskehamnen i Hangöby används knappt alls. I Hangö finns bara en handfull yrkesfiskare kvar. Magnus Ekström är så gott som ensam om att fiska aktivt. Men än finns det hopp för näringen.
    Kristoffer Nöjd
    23.12.2015 07.00 23.12.2015
    Nu lämnar fiskare Blomqvist torget
    Nyheter
    premium På lördagen fyllde Hasse Blomqvist 68 år. Han inledde dagen med det han gjort i drygt 40 år, nämligen att sälja fisk på torget. Till jul går han i pension.
    Eva Hagman
    10.12.2015 09.57 10.12.2015
    Novia hade charmoffensiv i Raseborg
    Nyheter
    premium Se video där studerande belastar en bro.
    Eva Hagman
    Västra Nyland
    vastranyland.fi

    Kontakta Västra Nyland:

    Redaktion: 019-222822
    Annonser: 019-222888
    Kundtjänst: 019-222866
    pren.vn@ksfmedia.fi

    Besöksadress: Genvägen 4
    Postadress: PB 26, 10601 Ekenäs

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen-Hangon lehti.
    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för Västra Nyland: Marina Holmberg
    Kontakta redaktionen:
    E-post: vnred@vastranyland.fi
    Ring nyhetschefen: 019-222822