Lake och potatis – en juldelikatess
På spisen puttrar en kastrull med Larsmos traditionella juldelikatess: lake och potatis. Doften av fisk, lök och kryddpeppar får det att vattnas i munnen på matgästerna i Bjärgas hembygdsgård.
Dagens kock är fiskaren Tor-Erik Johansson. Han mäter vant upp de viktigaste ingredienserna i rätten som Larsmoborna rätt och slätt kallar ”laka och päärona” det vill säga lake och potatis. Det är en rätt för både vardag och fest.
– Det viktiga är att man ser till att koka potatisen och laken i tillräckligt mycket vatten.
För i synnerhet äldre Larsmobor är det ingen riktig jul om de inte får sin jullake. Ett tag såg det ut som om lutfisken skulle tränga ut den gamla traditionen, men på senare år har jullaken åter hittat sin plats på julbordet.
Tor-Erik Johansson lärde sig tillreda lake och potatis av sin mamma som förmodligen fått receptet i arv från sin mor.
– Enklare och godare mat finns inte, säger han och lyfter kastrullen av spisen. Det är dags att ta bort skummet och tillsätta kryddpepparn.
Det finns förmodligen lika många recept på jullake som det finns byar i Larsmo. En del kokar soppa, lakasoppa, medan andra äter lake med vit sås på samma sätt som lutfisk.
Många drar bort skinnet innan laken tillagas. Johansson låter skinnet vara kvar, det ger rätten mera smak, menar han. En kluven lök är ett senare påfund av honom själv.
Lake och potatis
1 lake, cirka 1 kg
5–6 potatisar
1 medelstor lök
2 blåsor med lakrom och levern
1 rejäl nypa havssalt
Skär laken i rejäla bitar, låt skinnet vara kvar. Spara fiskhuvudet och lägg ner det i kastrullen. Klyv potatisarna och löken. Lägg allt i en kastrull med rikligt med vatten och låt koka.
Tillsätt en näve kryddpeppar efter att kokskummet skalats bort med en sked.
När potatisen är mjuk hälls största delen av spadet bort. Det spad som blir kvar kan ösas över fisken och potatisen. Servera med en rejäl klick smör.