Han har ölet i blodet och havet runtom
Bryggmästare Mats "Matte" Ekholm besöker sin forna hemstad nu och då ändå. Så det är väl mer eller mindre självklart att han hänger på när hans eget öl ska tappas upp i Hangö under helgen.
Med sitt rödlätta skägg och rejäla ringar i öronen gör han sig bra på bild. Men så mycket med fotografering att göra har Matte Ekholm inte trots att han är del av fotofestivalens program. I egenskap av bryggmästare på åländska Stallhagen, festivalens officiella öl, är hans uppgift mer att se till att festivalfolket har gott att dricka. Några lyckligt lottade kommer dessutom att få delta i en provsmakning av Ekholms produkter.
Det är inte mycket Hangö kvar i Ekholms dialekt men så har han också bott på Åland sedan 1990 då han började plugga där.
Till Stallhagens bryggeri kom han 2006 som tekniker. De senaste knappa tio åren har han förkovrat sig i ölbryggning och branschen överlag. Han kan numera titulera sig bryggmästare.
– Det är en övergripande utbildning som ger en förståelse för hela produktionskedjan, förklarar han.
Att mikrobryggerier växer upp som svampar ur jorden just nu, förvånar inte Matte Ekholm. Vi ligger tio år efter Danmark och fem år efter Sverige i utvecklingen, säger han. Om det i Danmark finns 280 små bryggerier är siffran i Sverige 150 och i Finland 50. Takten hos oss är tio till femton nykomlingar per år.
– En del vill göra handgjort öl i ren protest mot industriölet. Andra ger sig in i branschen med businessbaktankar.
Men man kan också skönja nya preferenser hos konsumenterna.
– Man vill dricka något äkta. Det ska finnas annat än ljus lager. Öl är mer än bastudricka och något billigt att supa sig full på. Ölet håller på att återta sin plats på matbordet och till och med i finrummen. Man kan ta en öl till lunchen utan att bli stämplad som alkoholist.
Att många av oss dessutom fattat tycke för det lokala är bara bonus för de mindre öltillverkarna.
– Man ska äta och dricka lokalt. Det är det enda rätta. Varför ska vi dricka franska viner när vi inte har någon vinkultur? Öl och sprit är vår grej.
Konkurrensen är bara bra, anser Ekholm.
– Vi har testat sälja flerflasksförpackningar. Det funkar inte. När man köper dyrare hantverksöl plockar man enstaka märken för att testa och jämföra. Därför är det bara bra att Rousal, Malmgård och Stallhagen står bredvid varandra på hyllan.
När Stallhagen startade 2004 bryggde man 20 000 liter öl. Nu är man uppe i 800 000 liter per år. Volymerna har ökat stadigt de senaste åren. I år har volymökningen varit mellan 20 och 30 procent och prognoserna visar att utvecklingen fortsätter. Det här har gjort det nuvarande brygghuset för litet. En expandering stundar därför för anläggningen i Grelsby, 18 kilometer från Mariehamn.
– Så länge vi tycker det är vettigt, så länge vi kan verka på det nuvarande stället och framför allt, så länge det är kul, kan vi växa. Det här känns inte som att gå till jobbet. Bryggeriet är vårt skötebarn. Kristoffer Nöjd
TRIVS PÅ ÖN. Det är inte så stor skillnad mellan Mariehamn och Hangö, den största är att Mariehamn har vatten på fyra sidor i stället för tre, säger Matte Ekholm som inte planerar flytta tillbaka till "riket" än.