Ost förhöjer smaken
Ost i maten är en alldeles förträfflig idé. Krämigt, smakrikt och syndigt gott.
Ost är den där lilla extra ingrediensen som förvandlar en alldaglig risrätt till en himmelsk risotto, en tam grönsaksanrättning till en krämig gratäng, ett mesigt mos till potatispuréns paradis.
Det finns flera anledningar till ostens förmåga att höja våra smakupplevelser. För det första handlar det så klart om konsistensen. Det finns ju stunder i livet när man verkligen kan gå under av längtan efter smält ost. Det är något stärkande och trösterikt som lägger sig som ett tillfredsställande gyllentrådigt täcke över trötta själar.
Och det är just konsistensen som gör att det sällan funkar så bra med magra ostar. Fettet må vara onyttigt, men i vissa lägen är det faktiskt värt kalorierna. Hellre hoppar jag över osten helt och hållet till vardags än äter plastiga smalvarianter dagligdags.
För det andra handlar det om den femte grundsmaken, umami. Ost är nämligen rena umamibomben, speciellt lagrade sådana. Umami har en enastående förmåga att förhöja andra smaker, maten smakar helt enkelt mer om det är ost i.
Här är tre smarriga osträtter, bara att välja!
Ädelostcrostini med persikor
För 4 portioner, 20 minuter
cirka 150 g krämig ädelost
2 persikor
1/2 citron
2 tsk akaciahonung + extra olivolja
1 näve rucola eller andra små salladsblad
4 skivor frukt- och nötbröd
flingsalt
nymalen svartpeppar
Skär ett kors i persikorna med vass kniv och doppa dem i kokande vatten i cirka en minut. Låt svalna i isvatten. Dra av skalet och skär fruktköttet i klyftor. Försök hålla dig över en skål så att saften samlas i skålen när du skalar och skär. Tillsätt pressad citron och honung med saften och vispa ihop till en dressing med lite olivolja. Vänd ned persikor och rucola tillsammans med dressingen.
Rosta brödet, pensla med lite olivolja och strö över flingsalt. Bred ut osten på mackan. Fördela persikorna och rucola ovanpå. Krydda med flingsalt och nymalen peppar och ringla över lite extra honung.
Chèvrefyllda kycklingbröst
För 4 portioner, 1 timme
Kyckling:
cirka 100 g chèvre eller annan mjuk getost
4 kycklingbröst
2 skivor parmaskinka
grillad paprika
några kvistar färsk salvia
salt
nymalen peppar
Blomkål:
1-2 dl färskriven parmesan
1 blomkålshuvud
1 gul lök, skivad
färsk timjan
5 vitlöksklyftor med skal
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
Skiva chèvren, det går enklast om man använder tandtråd. Bryn kycklingen hastigt runtom tills den fått färg. Salta och peppra. Skär upp ett längsgående snitt i sidan. Dela skinkskivorna på mitten. Fyll filéerna med chèvre, paprika, parmaskinka och salviablad. Stäng med tandpetare.
Skär blomkålen i buketter. Sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över lök, timjankvistar och vitlöksklyftor. Ringla över olivolja.
Ställ in dem i ugnen på 200 grader i tio minuter. Ställ in kycklingen bredvid i cirka 15-20 minuter eller tills blomkålen nästan mjuknat och kycklingen är genomstekt. Strö parmesan över blomkålen mot slutet innan du tar ut allt.
Ljummen brie med calvados
För 4 portioner, 15 minuter
200-250 g brie, helst en hel liten tårta
1 äpple, urkärnat
1/2 citron
3 msk calvados
1 msk råsocker
1/2 dl valnötter, grovhackade
salta kex
Skär äpplet i klyftor, pressa över citronsaft.
Lägg osten på ett ugnssäkert fat, häll på calvados, strö över socker och nötter och äpplen.
Kör in hela härligheten i ugnen i 200 grader i åtta till tio minuter. Servera med salta kex och ett litet glas calvados.