Älgar är som tomater
Älgar är som tomater, de ska plockas från toppen när de är som bäst. Det säger veterinär Jonas Malmsten, som kommer att tala på ett viltseminarium i Karis.
– Att man har få älgar betyder inte att de är dåliga, säger Jonas Malmsten.
Han har forskat i älgar och deras förökning i Sverige under många år. Malmsten besöker Karis i samband med att projektet Klöv 2020 håller sitt årliga seminarium om klövvilt.
Där föreläser han bland annat om kunskapsbaserad älgförvaltning och hur man jobbar för bättre kvalitet på älgstammen.
Stor eller liten?
I samband med projektet Klöv 2020 har västnyländska jägare diskuterat vilken slags älg man ska skjuta. Är det den stora tiotaggaren eller en kalv?
– Först sköt man slut på de stora älgarna, sedan sköt man de små. Det är min spontana reaktion på det hela, säger Malmsten.
Han tycker inte att lösningen är att lämna de stora exemplaren helt i fred.
– Man ska absolut få möjlighet att skjuta stora älgar.
Ta några i sina bästa år
Malmsten jobbar på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Sverige. Han förutspår en ljus framtid för älgen, med tillägget att det gäller att jaga på rätt sätt.
– Jag brukar jämföra det med att odla tomater, det gör ju många i Österbotten. Man ska skörda från toppen, inte från botten. Skördar man tomater när de är gröna blir det inga röda tomater. Hellre en fullmogen, lite ful tomat än en grön, äcklig.
Överför man liknelsen på jakt betyder det att jägarna ska fälla en lämplig mängd älgar, bland dem några som är i sina bästa år.
Mot 50-50
Den andra talaren på seminariet är Mikael Wikström från Finlands viltcentral. Han har under fem års tid följt med älg- och vitsvanshjortstammen i Västnyland.
– År 2009 var trenden klar och oroväckande. Det fanns få älgtjurar och det föddes färre kalvar senare på året, säger han.
Nu har utvecklingen vänt. Då det tidigare gått två kor på varje tjur går det numera 1,5 ko på varje tjur. Målet är att få en jämn könsbalans, det vill säga lika många tjurar som kor.