De gör slöjdbänken till buffébord
Till valborg omvandlas Källnäsudds gamla byskola i Barösund till skärgårdsrestaurangen Scola. Första maj är salen redan fullbokad.
– Det är vår gemensamma dröm. Det är helt otroligt ljuvligt när vi äntligen börjar se resultat av allt jobb, säger Linda Hellström-Pasanen, som tillsammans med sin man Petteri Pasanen öppnar en restaurang intill affären i Barösund.
Båda har tidigare jobbat inom restaurangbranschen, och Hellström-Pasanen driver ett cateringföretag i Degerby. Petteri Pasanen har numera ett eget företag i byggbranschen, vilket har kommit väl till pass i det digra arbetet med att göra om ett gammalt skolhus till restaurang.
– Vi vill bevara så mycket som möjligt av det gamla och använder också gamla möbler. Som buffébord kommer vi att använda slöjdbänkar som funnits i huset, säger Hellström-Pasanen.
Landets vackraste utsikt
Mest arbete har uppdateringen av husets brandklass krävt, främst för att väggarna måste få gipsskivor i stället för träyta.
– Men den största utmaningen blir att få folk att hitta hit – och komma på nytt. Det finns ett stort intresse, men vårt uppdrag blir att få dem att komma tillbaka, säger Petteri Pasanen.
Att paret valt just det gamla skolhuset beror på läget.
– Det är Finlands vackraste plats, säger Hellström-Pasanen när hon står på terrassen som ska rymma 120 matgäster.
– Den ligger intill landets livligaste farled mitt emellan Helsingfors och Hangö, fortsätter hon.
– Här finns båtfolk och massor av sommargäster. Det är bara en timme från Helsingfors och en kvart med båt från Ingå. Också ortsbor är säkert intresserade, säger Petteri Pasanen.
Inte konkurrens, utan samarbete
De nya restaurangentreprenörerna är själva också båtmänniskor och har tyckt att Barösund saknar en plats som den som de planerar. Trots att ett sommarkafé ligger bara ett hundratal meter ifrån, tvärs över sundet och med bilväg ända fram. Men konkurrensen oroar inte paret.
– Nej, det blir ingen konkurrens. Ju mera här händer, desto bättre, för då får vi folk hit. Kunderna räcker nog till åt oss alla. Vi vill hellre samarbeta så mycket som möjligt med andra aktörer, säger Hellström-Pasanen.
Som exempel på ett samarbete som redan är klart nämner hon Älgsjölandet med 150 båtplatser men bara en cateringrestaurang för grupper.
– Vi har inte så många båtplatser här och de har ingen à la carte, så vi kommer att samarbeta. Vi har några cyklar här och några där som kunder kan använda sig av.
Ett njutarställe
Kontraktet med kommunen löper på elva år, men ett år av avtalstiden har redan gått.
– Det var meningen att vi skulle öppna redan i fjol men på grund av byråkratin var vi tvungna att skjuta upp projektet, säger Hellström-Pasanen.
Planeringstid har det därför funnits gott om och det mesta har paret redan helt klart för sig.
– Vi har lunch dagligen och på kvällen mat från lista. Vi satsar så mycket som möjligt på närproducerade produkter. Vi kommer inte att ha en hemskt bred lista utan satsar på ordentlig, rejäl skärgårdsmat med bra smaker. Allt görs på plats och ställe.
– Maten och kundbetjäningen är mycket viktiga för oss. Vi vill skapa ett ställe dit man kan komma och njuta av livet, säger Petteri Pasanen.
På kullen ovanför restaurangen står en bastu som ska få sällskap av en badbalja som kunderna kan hyra. Och i höst fortsätter projektet med en utvidgning av övre våningen.
– Där ska vi bygga om så vi får ett konferensutrymme med 40–50 platser.
Blir en livsstil
Förutom restaurang- och konferens erbjuder Scola också cateringtjänster. Hellström-Pasanens catering i Degerby fortsätter hon med, men har fått lov att anställa en person att hjälpa henne med de 50 lunchportioner hon dagligen levererar till Helsingfors. Linda Hellström-Pasanen räknar med att hela familjen tillbringar största delen av sin sommar i sommarstugan på Barösund.
– Det blir en livsstil, helt enkelt. Om vi i höst har nöjda kunder som kommer igen, då har sommaren gått bra.